Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για την Attica Bank η συμφωνία για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος

Moody's: Credit Positive για την Attica Bank η συμφωνία για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται πως μετά το πέρας της συναλλαγής θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2%, στο 16,3%
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Positive») της Attica Bank (αξιολόγηση Caa3 με σταθερό outlook) αποτιμά την ολοκλήρωση - στις 7 Αυγούστου 2017 - της συναλλαγής για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς, όπως αναφέρει σε σχετική της έκθεση, θα βοηθήσει την ελληνική τράπεζα να μειώσει το κεφαλαιακό της έλλειμμα.
Πρόσφατα, η Aldridge EDC Specialty Finance μετά και την απαιτούμενη έγκριση της ΤτΕ, κατέβαλε το σύνολο του ποσού που προβλέπει η συμφωνία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank, αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα μπορεί να προβεί σε ανάκληση αναγνώρισης (de-recognition) του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο της συναλλαγής και να αναγνωρίσει κέρδος 70 εκατ. ευρώ, ποσό που, μέσω των αποτελεσμάτων χρήσης, θα προσμετρηθεί ως κεφάλαιο Tier I στα κεφάλαιά της, καλύπτοντας πλήρως το ποσό που υπολειπόταν έως και σήμερα για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης κεφαλαιακών αναγκών του 2015.



Σε αυτό το σημείο ο οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι η ΤτΕ υπολόγιζε το 2015 στα 857 εκ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica στο βασικό σενάριο και στο 1,02 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο.
Βέβαια, για το βασικό σενάρο, η εκτίμηση αργότερα αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στα 584 εκ. ενώ για το δυσμενές ανήλθε στα 749 εκ. ευρώ, για να ακολουθήσει τον Δεκέμβριο του 2016 η ανακεφαλαιοποίηση ύψους 681 εκ. ευρώ.
Η Moody's επισημαινει πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 14,3% το τέλος του α' 3μήνου 2017, από μόλις 6,1% τον Μάρτιο 2015, ενώ εκτιμάται πως μετά το πέρας της συναλλαγής θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2%, στο 16,3%!



Ωστόσο, η Moody's σημειώνει ότι περίπου 385 εκατ. από τον CET1 της τράπεζας έχουν τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων DTA, οι οποίες είναι επιλέξιμες για μετατροπή σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας σύμφωνα με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2014.
«Θεωρούμε την ποιότητα αυτού του κεφαλαίου, ήτοι τα τρία τέταρτα του CET1 της τράπεζας και την ικανότητά της να απορροφά τις ζημίες από δάνεια, ως αδύναμη, λόγω της χαμηλής φερεγγυότητας της Ελλάδας (Caa2, θετικό outlook).
Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα επιτρέψει στην τράπεζα να αναπροσαρμόσει το χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων δανείων και να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων.
Η Attica Bank έχει το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, στο 61,5% των ακαθάριστων δανείων τον Μάρτιο του 2017, τα οποία εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσουν περίπου στο 43% μετά τη συναλλαγή.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει βασική πρόκληση για την Attica Bank, τη μικρότερη εμπορική τράπεζα της Ελλάδας, με μερίδιο αγοράς καταθέσεων περίπου 1%, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση της χώρας έχουν επιδεινώσει σημαντικά τους δείκτες ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από το 2009».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης