Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative για τις κυπριακές τράπεζες η διαχείριση των NPLs

Moody's: Credit negative για τις κυπριακές τράπεζες η διαχείριση των NPLs
Πιθανή η αύξηση της χρονικής περιόδου αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών και η δημιουργία πρόσθετων προβλέψεων
Credit negative για τις κυπριακές τράπεζες θεωρεί τη διαχείριση των NPLs η Moody's στην τελευταία της έκθεση.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιόλογης την περασμένη Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημοσίευσε τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο του 2017 τα οποία δείχνουν σημαντική υστέρηση σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες που ελέγχει σχετικά με την διαχείριση των NPLs των κυπριακών τραπεζών.
Παρόλο που δεν είναι διαθέσιμα δεδομένα αναλυτικά για κάθε τράπεζα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσό δανείων που αναδιαρθρώθηκαν σε σχέση με τους στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες
Η χαμηλή απόδοση είναι αρνητική για τις κυπριακές τράπεζες διότι θα αυξήσει τη χρονική περίοδο αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών, θα αυξήσει την περίοδο ίασης για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια και μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις.
Παρόλο που οι τράπεζες τα τελευταία έξι τρίμηνα υπερέβησαν τον στόχο τους για την υποβολή βιώσιμων λύσεων (στόχος 1), αντιμετώπισαν δυσκολίες στην οριστικοποίηση λύσεων (στόχος 2).
Για παράδειγμα, οι δανειολήπτες ενδέχεται να μην υποβάλουν έγκαιρες και επαρκείς πληροφορίες για το εισόδημα και οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να παραταθούν,
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οφειλέτες αλλάζουν γνώμη σε μια αρχικά συμφωνηθείσα πρόταση αναδιάρθρωσης.
Όσον αφορά την ίαση των πρόωρων ληξιπρόθεσμων οφειλών (στόχος 4), όπως μετράται με το ποσοστό των δανείων που ήταν σε καθυστέρηση 31-90 ημέρες, ήταν ο τομέας όπου οι κυπριακές τράπεζες υπο-απέδωσαν.
Το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων δανείων που παρουσίασαν καθυστερήσεις μικρότερες των οκτώ ημερών (Στόχος 3) μειώθηκε επίσης στο 68,7% από 71,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η οικονομία της Κύπρου βελτιώνεται με το ΑΕΠ να αυξάνεται 3,3% στο α΄τρίμηνο του 2017, η ανεργία τον Ιούνιο του 2017, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα στο 10,8%, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον  Μάρτιο του 2012.
Παράλληλα υπάρχει και μια σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων αγορά ακινήτων, η οποία βελτιώνει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν διαμορφωθεί στα €23,2 δισεκατομμύρια και αποτελούν το 46% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του συστήματος.
 Η παρατεταμένη ανεπαρκής απόδοση των αναδιαρθρωμένων δανείων και η αδυναμία των τραπεζών να κεφαλαιοποιήσουν τη βελτίωση της οικονομίας αυξάνουν τον κίνδυνο να χρειαστούν οι τράπεζες σημαντικές συμπληρωματικές προβλέψεις που ενδέχεται να εξασθενήσουν τα κεφάλαιά τους.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κύπρου (CCB, Caa2 σταθερό, caa2) ακολουθεί την πορεία των ομολόγων της, έχοντας αναδιοργανώσει το 23% του συνόλου των δανείων της Δεκεμβρίου 2016, έναντι του 30% που έχει αναδιαρθρώσει η Ελληνική Τράπεζα.
Για την Τράπεζα Κύπρου η διαδικασία αναδιάρθρωσης είναι πιο δύσκολη από τους ανταγωνιστές της.
Ωστόσο αναμένεται να επωφεληθεί από την κοινοπραξία της με την ισπανική Altamira Asset Management, για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των NPLs.
Ομοίως, η Ελληνική Τράπεζα θα επωφεληθεί από τη νεοσυσταθείσα κοινοπραξία της με την τσέχικη APS Holding.
Αυτές οι εταιρικές σχέσεις θα επισπεύσουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των NPLs.
Επιπρόσθετα, η Altamira και η APS Holding έχουν μακρά ιστορία και εμπειρία στην αντιμετώπιση προβληματικών δανείων και πωλήσεων ακίνητης περιουσίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης