Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για τη Gazprom οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

tags :
Moody's: Credit Negative για τη Gazprom οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο νόμος εκθέτει σε κυρώσεις κάθε οντότητα ή πρόσωπο που πραγματοποιεί επενδύσεις και εμπλέκεται στην κατασκευή ρωσικών αγωγών εξαγωγής ενέργειας
Αρνητικά («Credit Negative») για την πιστοληπτική ικανότητα της Gazprom (Ba1, σταθερό outlook) αποτιμά η Moody's τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Η.Π.Α. στη Ρωσία τη 2α Αυγούστου 2017, εκτιμώντας πως ο αντίκτυπος θα είναι έντονος σε όλο τον ενεργειακό κλάδο της χώρας, ο οποίος αποτελεί το ήμισυ των κρατικών εσόδων της «αρκούδας».
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Gazprom κατασκευάζει σειρά αγωγών στο πλαίσιο της στρατηγικής της για διαφοροποίηση των εξαγωγικών της οδών και βελτίωσης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των εξαγωγών φυσικού αερίου.
Μεταξύ αυτών των αγωγών είναι τα δίκτυα Nord Stream 2 (NS2) και Turk Stream (TS), τα οποία και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019.
Ο NS2 αποσκοπεί στη σύνδεση της Ρωσίας με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ ο TS θα συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω του Εύξεινου Πόντου.
Η Gazprom εκτιμά ότι το έργο NS2, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, θα επέτρεπε στην εταιρεία να πουλήσει αέριο σε μικρότερη τιμή από την τρέχουσα της αγοράς.
Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις των Η.Π.Α. αμφισβητούν τα παραπάνω, καθώς πλέον εκτίθενται άμεσα οι εταίροι, οι επενδυτές και οι εργολάβοι της Gazprom.
«Μια ασθενέστερη στάση διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να οδηγήσει τη Gazprom στο να επιτύχει υψηλότερα έξοδα διαμετακόμισης, λόγω των υψηλότερων τελών.
Ο νόμος εκθέτει σε κυρώσεις κάθε οντότητα ή πρόσωπο που πραγματοποιεί επενδύσεις και εμπλέκεται στην κατασκευή ρωσικών αγωγών εξαγωγής ενέργειας.
Επίσης, είναι εκτεθειμένες οποιεσδήποτε οντότητες πωλούν, μισθώνουν ή παρέχουν αγαθά, υπηρεσίες»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης