Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατακόρυφη αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών στην Κίνα «βλέπει» η Fitch

tags :
Κατακόρυφη αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών στην Κίνα «βλέπει» η Fitch
Ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών που υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές το 2016, ανήλθε στις 5.665
Περαιτέρω αύξηση στις χρεοκοπίες κινεζικών εταιρειών το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις αρχές και τη μειωμένη πιστωτική επέκταση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Οι επιχειρήσεις που απειλούνται άμεσα είναι οι επί καιρό ζημιογόνες που βασίζονται αποκλειστικά στις «ενέσεις ρευστότητας» από την κεντρική τράπεζα, οι γνωστές ως «εταιρείες-ζόμπι».
Ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών που υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές το 2016, ανήλθε στις 5.665, από 3.684 ένα χρόνο νωρίτερα, όταν για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 έφτασαν τις 4.700!
Οι εταιρείες στις οποίες επετεύχθη εξυγίαναση το 2016 ήταν 3.602, επίδοση αυξημένη κατά 43% σε σχέση με το 2015, ενώ για το παραπάνω διάστημα του τρέχοντος έτους ήταν μόλις 1.923.
Η αύξηση των υποθέσεων χωρίς διακανονισμό είναι εν μέρει πολιτικό θέμα, εκτιμά η Fitch, τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος των επιχειρήσεων-«ζόμπι» θα ήταν ένα βήμα προς τη βελτίωση της εταιρικής αποτελεσματικότητας και την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.



«Το 12% των πτωχεύσεων μέχρι το 2017 αφορούσε εταιρείες στον τομέα των υπερχρεωμένων κρατικών ομολόγων.
Μόνο το 10% προέρχεται από τον τομέα των ακινήτων, όπου η κινεζική Εθνική Ακαδημία Ανάπτυξης και Στρατηγικής έχει κατατάξει το 45% των εταιρειών ως ζόμπι.
Και μόνο το 2% ήταν στον τομέα του χάλυβα, όπου πάνω από τις μισές εταιρείες θεωρούνται ζόμπι και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, η κρατική Επιτροπή Εποπτείας και Διοίκησης Περιουσιακών Στοιχείων έχει καταρτίσει κατάλογο 2,041 επιχειρήσεων ζόμπι, κυρίως θυγατρικών των κεντρικών κρατικών επιχειρήσεων, και σχεδιάζει να εξυγιάνει 345 από αυτές το 2016-2018», αναφέρεται στην έκθεση.
Κλείνοντας, η Fitch σημειώνει πως η πρόσφατη επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης υποδηλώνει επίσης ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις όπως και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αντιμετωπίσουν βραδύτερη ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης