Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Παραμένει αδύναμο το δολάριο - Στο 1,15 δολ. το ευρώ το επόμενο 12μηνο

tags :
Goldman Sachs: Παραμένει αδύναμο το δολάριο - Στο 1,15 δολ. το ευρώ το επόμενο 12μηνο
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την προοπτική  πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων Fed το 2018
H Goldman Sachs αναθεωρεί τις προβλέψεις της για το δολάριο και τόνίζει στη τελευταία της έκθεση ότι η ισοτιμία του για τους επόμενους 12 μήνες θα κυμανθεί περί τα 1,15 δολ. καθώς δεν "βλέπει" ικανούς καταλύτες που θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ οι καταλύτες περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης, τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών και την αύξηση των μισθών.
Στην ευρωζώνη, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να εξασθενίσει κάπως, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να στρέφει την προσοχή της στην εξομάλυνση των πολιτικών της, μέσω της μείωσης του QE, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, και το κύμα του δεξιού λαϊκισμού (προς το παρόν τουλάχιστον) φαίνεται να υποχωρεί.
Σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη έχει αυξηθεί, μειώνοντας τον βαθμό της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs για το αμερικανικό νόμισμα βλέπει μια μικτή προοπτική
Οι προσδοκίες για φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν γίνει πολύ απαισιόδοξες μετά την αποτυχία του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου να προωθήσει τις προτάσεις μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης.
Παρά την έλλειψη νομοθετικής επιτυχίας μέχρι σήμερα, η Goldman Sachs εξακολουθεί να βλέπει αυξημένες πιθανότητες ότι το  νέο  φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει νόμος το 2018.
Δεύτερον, ακόμη και αν η διοίκηση του Trump διορίσει έναν σχετικά "πρόθυμο" πρόεδρο στη Fed, αυτός θα πρέπει να τιθασεύσει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και πιθανότατα να αντιμετωπίσει μια οικονομία που ήδη λειτουργεί κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Τα κεφάλαια που έχουν υποστηρίξει την ανατίμηση του ευρώ για μεγάλο μέρος του 2017 μπορεί να μην συνεχίσουν να εισρεόυν στην Ευρώπη με τον ίδιο ρυθμό, είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Euro Stoxx 50 έχει υποαπαοδόσει έναντι του δείκτη S&P 500 κατά περίπου 7% από τις αρχές Μαΐου 2017.
Επίσης η Goldman Sachs τόνίζει ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την προοπτική  πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων Fed το 2018.
Τα στοιχεία από το 2000, οι μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο και οι μεταβολές των 5ετών διαφορών επιτοκίων swap μεταξύ ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ είχαν το ίδιο σήμα μόνο το 1/3 του χρόνου (6 από 17 έτη).
Η Fed πιθανότατα θα αρχίσει την κανονικοποίηση του ισολογισμού της  και ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόξια και πάλι τον Δεκέμβριο του 2017.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζονται από τις πιέσεις που ασκούνται στο ισοζύγιο πληρωμών μιας οικονομίας,, επομένως οι προοπτικές των επιτοκίων και η νομισματική πολιτική είναι πάντα καίριας σημασίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης