Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Εγκλωβισμένα σε χρέος-ρεκόρ 12,7 τρισ. δολαρίων τα αμερικανικά νοικοκυριά

Bloomberg: Εγκλωβισμένα σε χρέος-ρεκόρ 12,7 τρισ. δολαρίων τα αμερικανικά νοικοκυριά
Η καθαρή αξία των αμερικανικών νοικοκυριών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ποσό-ρεκόρ των 94,8 τρισ. δολαρίων
Στο ασύλληπτο χρέος -συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών, στεγαστικών και δαείων για αγορά αυτοκινήτου- ύψους 12,7 τρισ. δολαρίων που χρωστά το σύνολο των αμερικανικών νοικοκυριών, αναφέρεται σε ανάλυσή του το Bloomberg, σημειώνοντας ότι πλέον το ποσό ξεπέρασε το προηγούενο ρεκόρ του 2008, οπότε και ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου κρίση.
Ενδεικτικό είναι ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο από την οικονομία της Κίνας ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη γερμανική.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο, οι πολίτες πλέον δανείζονται περισσότερο χωρίς απαραίτητα να είναι σίγουροι για τις οικονομικές τους προοπτικές.
Το κάνουν για ανάγκες όπως η εκπαίδευση ή η μεταφορά και, σε πολλές περιπτώσεις, απλά γιατί... έτσι θέλουν.
Η καθαρή αξία των αμερικανικών νοικοκυριών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ποσό-ρεκόρ των 94,8 τρισ. δολαρίων, χάρη στην αύξηση των τιμών ακινήτων και των χαρτοφυλακίων μετοχών.





Ωστόσο, αυτή η αύξηση έχει ωφελήσει κυρίως τους πλουσιότερους, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Bloomberg ο Lance Roberts, επικεφαλής αναλυτής της Clarity Financial, στο Χιούστον και συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου Real Investment Advice.
«Αν κοιτάζετε την καθαρή αξία, θα δείτε ότι είναι πολύ στρεβλωμένη από το πλουσιότερο 10% της κοινωνίας.
Η μέση οικογένεια ζει από πίστωση σε πίστωση».
Για τους περισσότερους Αμερικανούς, των οποίων το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό, είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμά του το 1999, με αποτέλεσμα ο δανεισμός να είναι η απάντηση στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου.
Η αύξηση του χρέους βοηθάει να εξηγηθεί το γιατί η κύρια πηγή πόρων της οικονομίας παρέχει λιγότερο ώθηση από ό,τι στο παρελθόν.
Η αύξηση των προσωπικών δαπανών ήταν κατά μέσο όρο 2,4% από τότε που η ύφεση έληξε το 2009, λιγότερο από το 3% της προηγούμενης περιόδου και το 4,3% το 1982-1990.



Ενώ η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος από τους μισθούς και του χρέος των νοικοκυριών έχει βελτιωθεί από την τελευταία ύφεση, παραμένει σε υποβαθμισμένο επίπεδο.
Η βελτίωση αντικατοπτρίζει επίσης το μικρότερο χρέος ενυπόθηκων δανείων, λόγω της αύξησης των κατασχέσεων σε σπίτια.



Τα δημογραφικά στοιχεία παίζουν επίσης κάποιο ρόλο.
Οι millennials, που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είναι πλέον η μεγαλύτερη γενιά που ζει στις Η.Π.Α....








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης