Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η άνοδος του ευρώ - Στα 1,20 δολ. έως τα τέλη του 2018

tags :
BNP Paribas: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η άνοδος του ευρώ - Στα 1,20 δολ. έως τα τέλη του 2018
Μια ανατίμηση κατά 10% της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό ετησίως
Η άνοδος του ευρώ πρόκειται να αποτελέσει πονοκέφαλο για τους ευρωπαίους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.
Αυτό αναφέρει η BNP Paribas, οι αναλυτές της οποίας προειδοποιούν ότι η εκτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε να θέσει τέρμα σε οποιαδήποτε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε ρητά να μιλήσει για το ευρώ, το οποίο ενισχύεται κατά 11% έναντι του δολαρίου στα 1,17 δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.
Η BNP Paribas αναμένει ότι η τάση θα αντιστραφεί μέχρι τον Δεκέμβριο, προβλέποντας να διαμορφωθεί στα 1,13 δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, έως το τέλος του 2018, αναμένεται να φτάσει στα 1,20 δολάρια.
Καθώς η νομισματική πολιτική μεταξύ της Fed των ΗΠΑ και της ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο συγχρονισμένη και το ευρώ ανακάμπτει από τα υποτιμημένα επίπεδα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Sam Lynton-Brown, στρατηγός αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της BNP Paribas.
Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για την ΕΚΤ: ένα ανατιμημένο νόμισμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον μετριασμό του πληθωρισμού, ανέφερε.
"Η ΕΚΤ πιθανότατα θα ανησυχεί για την έκταση και το ρυθμό της δύναμης του ευρώ τους τελευταίους μήνες, λόγω της ευαισθησίας του στις μεταβολές της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας", δήλωσε ο κ. Lynton-Brown.
Μια ανατίμηση κατά 10% της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό ετησίως.
Οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών ενδέχεται να καθυστερήσει τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα ήταν ένα όφελος για τα κρατικά ομόλογα, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης