Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανάπτυξη μόλις 1% για το Ην. Βασίλειο αναμένει η Moody’s το 2017 – Στο 2,8% ο πληθωρισμός

Ανάπτυξη μόλις 1% για το Ην. Βασίλειο αναμένει η Moody’s το 2017 – Στο 2,8% ο πληθωρισμός
Η ανάπτυξη το β’ 3μηνο βασίστηκε αποκλειστικά στον κλάδο των υπηρεσιών, ωστόσο η δυναμική δεν προβλέπεται να διαρκέσει
Στο μόλις 1% -από 1,8% το 2016- υπολογίζει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2017 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, πριν η αύξηση του ΑΕΠ επιταχυνθεί και πάλι το επόμενο έτος, -κατά 1,2%- επιδόσεις κατά 20 μονάδες βάσης υποδεέστερες σε σχέση με τις αντίστοιχες πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις πως η οικονομική δυναμική της Βρετανίας θα επιβραδυνθεί απότομα το 2017 ελέω του επικείμενου Brexit, καθώς, αν και το πραγματικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας μικρή άνοδο από την αύξηση κατά 0,2% στην αρχή του έτους, η Moody’s αναμένει τη συνολική ανάπτυξη για το β’ 6μηνο στο μόλις 0,2%.
Η ανάπτυξη το β’ 3μηνο βασίστηκε αποκλειστικά στον κλάδο των υπηρεσιών, ωστόσο η δυναμική δεν προβλέπεται να διαρκέσει.
Εν τω μεταξύ, η συρρίκνωση της μεταποίησης επιβεβαιώνει τους φόβους του οίκου ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν θα αποκατασταθεί από την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή όμως, η Moody’s σημειώνει πως αναμένεται ενίσχυση στον κλάδο των κατασκευών λόγω της πτώσης της στερλίνας, που θα μειώσει το κόστος για όσους επενδυτές έρχονται από το εξωτερικό.
Να επισημανθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την πολιτική της αμετάβλητη τον Αύγουστο 2017, αφήνοντας το τραπεζικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και το ποσό για αγορές περιουσιακών στοιχείων στα 435 δισ. βρετανικές λίρες.
Η Moody’s τονίζει πως η Τράπεζα πιθανότατα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2019, καθώς η δημοσιονομική πολιτική θα στηρίξει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Bank of England.
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιό της για κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως το 2020 και επιβεβαίωσε τα σχέδια μείωσης του συντελεστή φορολογίας εταιρειών από το σημερινό ποσοστό του 20%, σε 17%, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, σε συνδυασμό με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα επιβαρύνουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, η πραγματική αύξηση των αποδοχών υποχώρησε κατά 0,7% σε τριμηναία βάση το β’ 3μηνο του τρέχοντος έτους , ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνθηκε στο 1,8%, από 2,1%.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,9% τον Μάιο.
Δεδομένης της πρόβλεψης της Moody’s ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει κατά μέσο όρο 2,8% φέτος και θα φτάσει στο 3,1% αργότερα αυτό το έτος, οι δαπάνες των νοικοκυριών - η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου - θα πρέπει να αντισταθμιστούν με την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης