Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αισθητά μειωμένο το ρίσκο για το Μεξικό από την αναδιαπραγμάτευση της NAFTA

Fitch: Αισθητά μειωμένο το ρίσκο για το Μεξικό από την αναδιαπραγμάτευση της NAFTA
Αντιστροφή των ρόλων; 
Το ρίσκο για τη μεξικανική οικονομία από τις εν εξελίξει –ανεπίσημες– συνομιλίες για την αναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας Βορείου Αμερικής («NAFTA») έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη NAFTA θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την ανάπτυξη, αν και ορισμένες πτυχές της επαναδιαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες.
Οι επίσημες συνομιλίες της NAFTA αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16 Αυγούστου 2017.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Αμερικής δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2017, καθώς οι προσεχείς εκλογές στο δεύτερο θέτουν αυστηρή πολιτική προθεσμία.
«Το τελικό αποτέλεσμα είναι άγνωστο, αλλά οι κίνδυνοι για την οικονομία του Μεξικού από την επαναδιαπραγμάτευση φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Μόλις τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει την απόσυρση από τη NAFTA και ότι υπάρχουν περιθώρια για απρόβλεπτες αλλαγές στην εμπορική πολιτική της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, οι στόχοι που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορείου -επαναλαμβάνοντας την επιθυμία να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. με Καναδά και Μεξικό, περιελάμβαναν τη διατήρηση αμοιβαίας αμοιβής για τα βιομηχανικά αγαθά ως πρωταρχικό στόχο, ενώ υποδείκνυαν επίσης ότι οι Η.Π.Α. είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες προέλευσης για να περιορίσουν την πρόσβαση του Μεξικού στην αμερικανική αγορά».
Όπως αναφέρει η Fitch, οι μειωμένοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παράλληλα με την αναμενόμενη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της αναθεώρησής του outlook για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα («BBB+») του Μεξικού, στις 3 Αυγούστου 2017.
Η ανθεκτική οικονομική κατάσταση του Μεξικού το α’ 6μηνο 2017οδήγησε τη Fitch στο να αυξήσει τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ σε 2% για το 2017 και 2,2% για το 2018, από 1,5% και 2,1% αντίστοιχα.
Στο ίδιο κλίμα, την τρέχουσα εβδομάδα, στην καλύτερη του αναμενομένου αύξηση του μεξικανικού ΑΕΠ αναφερόταν σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, αποδίδοντας εν μέρει την εξέλιξη στις πιο «διαυγείς» θέσεις Καναδά-Μεξικού (Α3, αρνητικό) και Η.Π.Α. γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορικη συμφωνία Βορείου Αμερικής.
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα ήταν φαινομενικά ο μεγάλος χαμένος από την αναθεώρηση -μετά από πιέσεις του Donald Trump- της συμφωνίας, ωστόσο οι οικονομικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι πλέον οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.
«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων (στο Μεξικό) επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, γεγονός που προκλήθηκε από την εκλογή του Donald Trump στις Η.Π.Α. και τους συνεφείς κινδύνους για τη NAFTA.
Επιπλέον, η αύξηση των τιμών βενζίνης τον Ιανουάριο οδήγησε σε έντονη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Ωστόσο, η οικονομία προσέφερε περισσότερες από 500.000 θέσεις απασχόλησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε ποτέ.
Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανέκαμψε στα επίπεδα των αρχών του 2017, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης, για την οποία αναμένουμε συνεχόμενη ενίσχυση μέσα στο υπόλοιπο έτος», σχολιάζει η Moody's.
Λόγω του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, οι αναλυτές αύξησαν τις προσδοκίες ανάπτυξης για το Μεξικό.
Η μηνιαία έρευνα της κεντρικής μεξικανικής τράπεζας δείχνει ότι οι οικονομολόγοι αναμένουν αυτή τη στιγμή αύξηση της τάξης του 2% το 2017, υψηλότερα σε σύγκριση με την εκτίμησή τους 1,5% τον Μάρτιο.
Τον Ιούνιο, η Moody's αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του Μεξικού σε 2,1% το 2017, από 1,4% στο παρελθόν, και στο 2,5% το 2018 από 1,9%.
Οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Μεξικού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς η διαρκής επέκταση της αμερικανικής οικονομίας οδηγεί στη ζήτηση για μεξικανικές εξαγωγές, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις αλλαγές της NAFTA υποχωρεί...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης