Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Περαιτέρω διόρθωση στις αγορές «βλέπουν» οι αναλυτές - Απλά αφορμή ήταν η Βόρεια Κορέα

tags :
Περαιτέρω διόρθωση στις αγορές «βλέπουν» οι αναλυτές - Απλά αφορμή ήταν η Βόρεια Κορέα
Οι συνθήκες υπήρχαν από πριν για να καταστήσουν την αγορά πιο ευάλωτη σε έναν καταλύτη όπως η Βόρεια Κορέα, εκτιμούν αναλυτές 
Η Βόρεια Κορέα αποδείχτηκε η αφορμή για μια… πολυαναμενόμενη διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street και τα πολυετή υψηλά αλλού, με την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να πυροδοτεί αυτή την εβδομάδα ένα ισχυρό sell off, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το «Reuters», η γεωπολιτική κρίση προκάλεσε ζημίες άνω του 1 τρισ. δολ. στις μετοχές αυτή την εβδομάδα.
Την Παρασκευή (11/8), τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με νέες βαριές απώλειες, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2016.
Στη Wall Street, οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα τους για το 2017, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 1%, ωστόσο στην ημέρα σημείωσαν άνοδο, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών.





Κι ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να νιώσουν ανακούφιση με αυτή την «ανάσα»… πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που προειδοποιούν ότι οι μετοχές θα χτυπηθούν κι άλλο.
Μάλιστα, ο αναλυτής της UBS Julian Emanuel αναμένει μια διόρθωση της τάξεως του 5% μέχρι το τέλος του 2017.
«Το γεγονός είναι ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε ένα ολόκληρο έτος χωρίς μια διόρθωση της τάξεως του 5% και δεν έχουμε δει μια τέτοια από τον Αύγουστο του 2016», δήλωσε.
Ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην CFRA, δήλωσε ότι οι 2.337 μονάδες είναι ένα λογικό επίπεδο υποστήριξης για τον S&P (από 2.440 σήμερα) και αναμένει επίσης ότι θα συνεχιστεί η διόρθωση.

Το πρόσφατο sell off στη Wall Street δεν έχει να κάνει τόσο με την Κορέα

Την ίδια ώρα, ο Michael Brush του «Marketwatch» ανέφερε ότι το πρόσφατο sell off στη Wall Street δεν έχει να κάνει τόσο με την κρίση της Κορέας.
Αντ’ αυτού, αυτό που συμβαίνει πραγματικά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι συνθήκες υπήρχαν από πριν για να καταστήσουν την αγορά πιο ευάλωτη σε έναν καταλύτη όπως η Βόρεια Κορέα.
Και, όπως τονίζει, αυτές οι συνθήκες δεν έχουν εξαφανιστεί.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια διόρθωση που δεν έχει τελειώσει», λέει ο Doug Ramsey, επικεφαλής επενδυτής του ομίλου Leuthold.
Όπως αναφέρει ο Brush, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο Ramsey μπορεί να έχει δίκιο.
Πρώτον, ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο πιο ασταθής μήνας, όμως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος δεν είναι καλύτεροι, με τις βαθύτερες πωλήσεις της αγοράς να συμβαίνουν συχνά αυτούς τους δύο μήνες.
Την ίδια ώρα, ο Brush επισημαίνει τις «αποκλίσεις» εντός της αγοράς, που θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια αλλαγή κατεύθυνσης.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής επενδύσεων της Baird William Delwiche, ενώ ο Nasdaq συνέχισε υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των μετοχών που κατήλθαν σε νέα χαμηλά σημείωσε άνοδο.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό συναίσθημα παραμένει υψηλό επί εβδομάδες, και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό.
Όταν όλοι είναι αισιόδοξοι, υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι για να αγοράσουν και να ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα.
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco Dan Ivascyn, μιλώντας στο Reuters, τόνισε πως η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων αυξάνει τα μετρητά ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρά σε τοποθετήσεις options στον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, λόγω ανησυχιών για επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
«Αυξάνουμε τη ρευστότητά μας.
Αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση (στην Κορέα), οι αγορές θα υποχωρήσουν πολύ, καθώς έχουν συνηθίσει στην πολύ χαμηλή μεταβλητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ωστόσο ότι ο μεγάλος πανικός δεν έχει ακόμη επέλθει.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Bridgewater -μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο- κ. Ray Dalio συνιστούσε στους επενδυτές να τοποθετήσουν 5% με 10% του χαρτοφυλακίου τους στον χρυσό, εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων.
«Κατά τη διάρκεια της γαλήνιας εποχής των διακοπών του Αυγούστου βλέπουμε ξαφνικά, πρώτον δύο αντιπάλους, εθνικιστές και στρατιωτικούς ηγέτες να “κοκορομαχούν” και, δεύτερον, την πιθανότητα το Κογκρέσου να μην αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους -κάτι που θα οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμής ομολόγου και αυξημένη απώλεια πίστης στην αποτελεσματικότητα του πολιτικού μας συστήματος.
Είναι δύσκολο να στοιχηματίζεις σε τέτοια πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οπότε το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να παραμείνει ουδέτερος σε τέτοιες δυνατότητες», αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.
«Μπορούμε επίσης να πούμε ότι αν τα παραπάνω πάρουν άσχημη τροπή, θα επωφεληθεί ο χρυσός (περισσότερο από άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο και το γιεν), οπότε διαθέστε 5%-10% του ενεργητικού σας στον χρυσό ως αντιστάθμισμα», συνεχίζει.
Τις προηγούμενες ημέρες, μεγαλοεπενδυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιθώρια της συνέχισης της bull market στις αμερικανικές αγορές, μετά από σχεδόν 8 χρόνια συνέχειας.
Ο Jeff Gundlach της DoubleLine Capital συμβούλευσε τους επενδυτές «να προχωρήσουν προς τις εξόδους», ο Carl Icahn προειδοποίησε ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, ενώ ο Howard Marks της Oaktree Capital υπογράμμισε στους πελάτες του τα «υπερβολικά bullish επίπεδα».
Την ίδια ώρα, ο Warren Buffett δηλώνει ότι δεν έχει επενδυτικές επιλογές για να διαθέσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, ενώ ο George Soros πούλησε πρόσφατα μετοχές και αγόρασε χρυσό εν αναμονή της μεγάλης ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης