Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: «Δεν θα βγαίναμε για κολύμπι μετά την παλίρροια» - Μεγάλη προσοχή στην άνοδο του VIX

tags :
Morgan Stanley: «Δεν θα βγαίναμε για κολύμπι μετά την παλίρροια» - Μεγάλη προσοχή στην άνοδο του VIX
Οι αγορές στον Αύγουστο του 2017 ήταν πολύ ήρεμες παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά και το αποτέλεσμα... ήταν αιφνίδιο και ξαφνικό.
Δεν θα βγαίναμε για κολύμπι μετά την πρόσφατη παλίρροια προειδοποιεί σε ειδική ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Πρόσφατα σημειώθηκε μια παλίρροια που προκάλεσε άνοδο 70% στον δείκτη VIX και επέφερε πτώση -2% στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και όλα αυτά λόγω της Βορείου Κορέας.
Λόγω αυτής της παλίρροιας η Morgan Stanley αναφέρει ότι δεν θα αγόραζε μετοχές στις ΗΠΑ ή διεθνώς.
Σε έκθεση με τίτλο «Well, that escalated quickly» «Λοιπόν αυτό κλιμακώθηκε ταχύτατα» η Morgan Stanley αναφέρει πως μετά από μια πολύ ήρεμη περίοδο στις μετοχές που είχαμε να την δούμε από τη δεκαετία του 1960 ένας κλιμακούμενος πόλεμος λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας ήταν μια καλή αφορμή να ξεσπάσει μια παλίρροια.
Οι αγορές στον Αύγουστο του 2017 ήταν πολύ ήρεμες παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά και το αποτέλεσμα ήταν αιφνίδιο και ξαφνικό.
Η άνοδος του δείκτη VIX κατά 70% σε διάστημα τριών ημερών, η πτώση των παγκόσμιων μετοχικών αξιών κατά 2% και το γρήγορο τέλος των διακοπών ήταν το αποτέλεσμα της λεκτικής σύγκρουσης ΗΠΑ με Βόρεια Κορέα.
Τα πρόσφατα γεγονότα στις αγορές «αποτελούν μια τυποποιημένη διόρθωση στις μετοχές σε μια αγορά ταύρων»
Ωστόσο η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρά, εάν η άνοδος της μεταβλητότητας με βάση τον δείκτη φόβου VIX, γίνεται αυτοπεποίθηση.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι επενδυτές θα πωλούν μετοχές κάθε φορά που η άνοδος της μεταβλητότητας αυξάνεται και οι αγορές θα υποχωρούν χαμηλότερα.
Αυτό που πρέπει να δούμε το προσεχές διάστημα είναι εάν τα νέα  χαμηλά επίπεδα του S & P 500 σχετίζονται από νέα υψηλά επίπεδα στον δείκτη VIX.
Η Morgan Stanley παραμένει σε γενικές γραμμές αισιόδοξη για τις μετοχές, προσθέτει ότι υπάρχει μια εξαίρεση:
«δεν θα αγοράζαμε την πτώση ειδικά στις ΗΠΑ, όπου βλέπουμε περισσότερους κινδύνους, δεδομένου ότι υπάρχουν ασθενέστερα βασικά στοιχεία, ακριβές τιμές και περιορισμένη ανοδική τάση.
Θα αποφεύγαμε το κολύμπι ενάντια στην πρόσφατη παλίρροια»

Τι αναφέρει η Morgan Stanley

Μετά από μια από τις πιο ήρεμες χρηματιστηριακές περιόδους για τις μετοχές από τη δεκαετία του 1960, ένας κλιμακωτός πόλεμος λέξεων με τη Βόρεια Κορέα έπληξε τις αγορές που διόρθωσαν λελογισμένα.
Το αποτέλεσμα ήταν απότομο και ξαφνικό:
Η άνοδος του δείκτη VIX κατά 70% σε διάστημα τριών ημερών, η μείωση των παγκόσμιων μετοχικών αξιών κατά 2% ήταν το άμεσο αποτέλεσμα.
 Για διάφορους λόγους που αναλύονται, θα το θεωρούσαμε ως μια «κανονική» διόρθωση των μετοχών σε μια αγορά ταύρων.
Ο νέος βασικός παράγοντας που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα είναι η μεταβλητότητα, ο δείκτης VIX ο δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών εκτινάχθηκε.
Προκαταρκτικές διορθωτικές κινήσεις συμβαίνουν.
Από το 1929 και εν συνεχεία υπάρχει πάντοτε 30% πιθανότητα να σημειωθεί πτώση μεγαλύτερη από 5% στους επόμενους 3 μήνες μετά από τόσο μεγάλη και απότομη άνοδο του δείκτη VIX.
O S & P 500 υποχώρησε περίπου2% από το υψηλό όλων των εποχών και δεν έχει δει διόρθωση 5% από τα μέσα του 2016, που ήταν και η μεγαλύτερη από το 2004.
Είτε είστε long είτε bearish, φανταστείτε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των επενδυτικών οίκων και μεγαλοεπενδυτών ότι κάτι θα συμβεί τελικά.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να είναι αυτό.
Ας ξεκινήσουμε με την ανάπτυξη.
Οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να βλέπουν σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη (4,3% στο 2ο τρίμηνο του 2017), κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αύξηση της παγκόσμιας κερδοφορίας EPS σε διψήφια επίπεδα το 2017.
Παρακολουθήστε επίσης την βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τη Δευτέρα 14/8, όπου η Morgan Stanley αναμένει αύξηση 7,5% έναντι πρόβλεψης άλλων 7,1%.
Η νομισματική πολιτική παραμένει επίσης υποστηρικτική, καθώς τα πραγματικά επιτόκια στις χώρες των G3 εξακολουθούν να είναι αρνητικά.
Ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ότι η επερχόμενη διάσκεψη της Fed στο Jackson Hole θα αλλάξει την τάση των επιτοκίων αυτό δεν αποτελεί βασικό σενάριο και αν μη τι άλλο, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley πιστεύουν ότι ο κίνδυνος στρέφεται προς τον Draghi, λόγω της πρόσφατης ανατίμησης του ευρώ.
Προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο στις χώρες των G3 για άλλους 4-5 μήνες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος το 2018 θα είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός.
Η γεωπολιτική επίσης επιδρά στις αγορές.
Σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε ετών, το CDS της Κορέας είναι υψηλότερο κατά 3bp ενώ το KRW είναι 3% χαμηλότερο.
Οι κορεατικές μετοχές παραμένουν στο +16% σε ετήσια βάση, αν και η μεταβλητότητα σχεδόν διπλασιάστηκε.
Αυτοί οι δείκτες ωστόσο δεν εκπέμπουν ένα ανησυχητικό σενάριο.
Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας όπου οι περισσότεροι επενδυτές είναι εκτός (ή πρόκειται να βγουν), μειώνοντας την διάθεση για ανάληψη κινδύνων.
Η Βόρειος Κορέα ήταν η αιτία της διόρθωσης.
Επίσης λόγω Κορέας υπήρξε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός sort θέσεων και μεταβλητότητα στην αγορά εσχάτως, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει (μερικώς) τις μεγάλες διακυμάνσεις στο VIX. Αυτές οι κινήσεις έχουν ωθήσει το S & P 500 οριακά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά.
 
Οι δύο επιλογές

Η μια επιλογή είναι ότι η άνοδος της μεταβλητότητας μετατραπεί σε αυτοπεποίθηση, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα πωλούν μετοχές καθώς η άνοδος της μεταβλητότητας αυξάνεται και οι αγορές μετακινούνται χαμηλότερα.
Για τον κίνδυνο αυτό, θα πρέπει να παρακολουθούμε αν τα νέα χαμηλά επίπεδα στο S & P 500 επιβεβαιώνονται από νέα υψηλά επίπεδα στο VIX.
Αυτό το σενάριο είναι επίσης πιο τρομακτικό αν η αστάθεια αντιστρέψει τον ανοδικό κύκλο.
Η άλλη επιλογή και πιο πιθανή κατά την Morgan Stanley είναι να αποδειχθεί ότι η πρόσφατη διόρθωση είναι μια «κανονική» διόρθωση.
Ο Γενικός Δείκτης Ζημιών Κινδύνου Morgan Stanley (GRDI *) μειώθηκε στο -3,6, επίπεδο που παρατηρήθηκε μόνο λίγες φορές τα τελευταία 8 χρόνια.
Η δομή του χρόνου μεταβλητότητας έχει αντιστραφεί, η οποία έχει επίσης τείνει να είναι ένας λογικός δείκτης αυξημένου φόβου.
Σε όλα αυτά υπάρχει μια εξαίρεση;
Δεν θα «αγοράζαμε τη βουτιά» στις αμερικανικές μετοχές, καθώς καταγράφονται περισσότεροι κίνδυνοι, δεδομένου ότι οι αδύναμες θεμελιώδεις αρχές, η ακριβή τιμολόγηση και η περιορισμένη ανοδική τάση δεν επιτρέπει το κολύμπι ενάντια στην πρόσφατη παλίρροια





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης