Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μήπως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν από την ύφεση;

tags :
Μήπως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν από την ύφεση;
Την κατιούσα έχουν πάρει και τα εταιρικά κέρδη, με την οικονομία να κυριαρχείται από επιχειρήσεις-«ζόμπι»
Τη στιγμή που ο Donald Trump «βλέπει» μελλοντικά ραγδαία οικονομική ανάπτυξη καταρρίπτοντας ταυτόχρονα το «success story» του προκατόχού του Barack Obama, βασικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας ταυτίζονται με τα αντίστοιχα της περιόδου πριν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Εξηγώντας, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών βρίσκονται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, οι φορολογικές εισπράξεις έχουν πάρει επίσης την κατιούσα, οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται σε στάσιμο επίπεδο (ειδικά αν οι επιδόσεις αναπροσαρμοστούν ως προς τον πληθωρισμό) -γεγονός που δείχνει μειωμένη αγοραστική δύναμη.
Την ίδια στιγμή, οι ενοικιάσεις σε περιοχές υψηλού ενοικίου υποχωρούν μετά από χρόνια αυξήσεων, ενώ το χρέος των καταναλωτών βρίσκεται σε νέα ιστρικά υψηλά επίπεδα.
Την κατιούσα έχουν πάρει και τα εταιρικά κέρδη, με την οικονομία να κυριαρχείται από επιχειρήσεις-«ζόμπι», με μηδενική κερδοφορία που βασίζονται μόνο στις ενέσεις ρευστότητας των αγορών ή των κεντρικών τραπεζών.
Επισημαίνεται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, από 1,2% το πρώτο τρίμηνο.



Πλέον είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος του Donald Trump για ανάπτυξη ύψους 4% το 2017, ακόμη και αυτός του 3% που έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin. 
Το α’ 3μηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ –σε ετήσια βάση– ανήλθε μόλις στο 0,7% (χαμηλό 3ετίας!), όταν τα ποσοστά για το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2016 ήταν 3,5% και 1,9% (μετά από επί τα χείρω αναθεώρηση) αντίστοιχα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης