Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η αύξηση του VIX λόγω της κρίσης με τη Β.Κορέα ήταν η πιο απότομη από το 2015!

Goldman Sachs: Η αύξηση του VIX λόγω της κρίσης με τη Β.Κορέα ήταν η πιο απότομη από το 2015!
Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε στις 17,2 μονάδες σε λιγότερο από δύο ημέρες
Στη διαπίστωση πως η αύξηση που παρατηρήθηκε στον CBOE Volatility Index (ευρέως διαδεδομένος ως «δείκτης φόβου» ή εν συντομία «VIX») την περασμένη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη (για διάστημα 48 ωρών) που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015, -οπότε και επήλθε η κατάρρευση στα αμοιβαία διαπραγματεύσιμα κεφάλαια- προχωρά ο αναλυτής της Goldman Sachs κ. Ian Wright.
Την περασμένη Παρασκευή, από τις περίπου 11 μονάδες, ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε στις 17,2 μονάδες σε λιγότερο από δύο ημέρες (αύξηση άνω του 40%), -λίγες μόλις εβδομάδες αφότου έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 8,84 μονάδων- ελέω της έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τη Βόρεια Κορέα και τις σκληρές απαντήσεις των Η.Π.Α..
Με αφορμή τα παραπάνω, ο αναλυτής τονίζει ότι το καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας βρίσκεται πλέον υπό απειλή, ωστόσο εκτιμά ότι ο «πανικός» λίγων ημερών στη Wall Street ήταν περισσότερο κερδοσκοπικό παιχνίδι παρά κάποια ανησυχία για τα οικονομικά μεγέθη των Η.Π.Α..



Σήμερα ο VIX -ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες- έχει υποχωρήσει σημαντικά, βρισκόμενος στο εύρος 13-13,5 μονάδων.
Να επισημανθεί ότι ο δείκτης είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump τον Νοέμβριο.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες, αλλά ακόμη και η υπέρβαση των 14 μονάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μία ανησυχητική εξέλιξη, με τη λογική ότι διαχρονικά η μέση τιμή του VIX κυμαίνεται στις 19 μονάδες.
Τα «παθητικά» funds –που δεν αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο στις τοποθετήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων– βασίζονται κατά πολύ στις τιμές του VIX για να προχωρήσουν σε κάποια τοποθέτηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης