Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Technical University of Vienna: Οι κλιματικές αλλαγές αλλάζουν άρδην τις πλημμύρες στην Ευρώπη – Κοστίζουν 104 δισ

tags :
Technical University of Vienna: Οι κλιματικές αλλαγές αλλάζουν άρδην τις πλημμύρες στην Ευρώπη – Κοστίζουν 104 δισ
Οι πλημμύρες των ποταμών προκαλούν τεράστιες ζημίες, ετησίως υπολογίζονται σε 104 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υδραυλικής Μηχανικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στη Βιέννη.
Η κλιματική αλλαγή μετατοπίζει το χρονοδιάγραμμα των βροχοπτώσεων και πλημμυρών της Ευρώπης, με βάση τα ευρήματα μελέτης του Technical University of Vienna.
Αυτές οι αλλαγές θα έχουν συνέπειες στις ασφαλιστικές εταιρίες και την υδροηλεκτρική παραγωγή
Οι κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τα πρότυπα των πλημμυρών στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλούνται οι FT.
Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, η μέγιστη περίοδος βροχοπτώσεων και πλημμυρών έχει επεκταθεί σε 65 ημέρες κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ σε άλλες έχει καθυστερήσει.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Günter Blöschl του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, είναι η πρώτη στο είδος της για την εξέταση πανευρωπαϊκών δεδομένων τάσεων πλημμυρών από περισσότερους από 4.200 υδρομετρικούς σταθμούς.
"Οι πλημμύρες που ξεκινούν την άνοιξη κατά τη διάρκεια της σεζόν στη βορειοανατολική Ευρώπη μπορούν να αφήσουν τις δεξαμενές εντελώς άδειες αν οι διαχειριστές του νερού αναμένουν μεταγενέστερες πλημμύρες που δεν θα έρθουν ποτέ, με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο κ. Blöschl.
"Οι πλημμύρες το χειμώνα σε μερικές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου μπορεί να συναντήσουν δεξαμενές που έχουν ήδη γεμίσει, οπότε δεν υπάρχει ελεύθερη χωρητικότητα αποθήκευσης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών".
Ο Oddbjorn Bruland, καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι η απρόβλεπτη αποθήκευση νερού σε δεξαμενές θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την αγορά ενέργειας.
Ο κ. Bruland είπε ότι οι πλήρεις δεξαμενές σημαίνουν χαμηλότερες τιμές νερού και οι εταιρείες που βρήκαν γεμάτες τις δεξαμενές τους θα μπορούσαν να αναγκαστούν να παράγουν ενέργεια σε οποιαδήποτε τιμή.
"Τόσο η χειμερινή έναρξη των πλημμυρών θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στην αγορά».
Οι πλημμύρες των ποταμών προκαλούν τεράστιες ζημίες.
Επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από κάθε άλλο φυσικό κίνδυνο και κοστίζει ετησίως 104 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υδραυλικής Μηχανικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στη Βιέννη.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέσο ετήσιο κόστος από τις πλημμύρες στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανέλθει σε 23,5 δισ. ευρώ έως το 2050, έναντι 4,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000 έως 2012.
Ο Chris Loaring of Landmark Information Group, ο οποίος έχει εκπονήσει εκθέσεις για τις πλημμύρες τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφέρει ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η συχνότητα και το μέγεθος των πλημμυρών.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης