Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 5 διαγράμματα που δείχνουν ότι οι κίνδυνοι είναι κρυμμένοι σε ποιοτικά στοιχεία

tags :
Τα 5 διαγράμματα που δείχνουν ότι οι κίνδυνοι είναι κρυμμένοι σε ποιοτικά στοιχεία
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες "γερνούν" και αυτό αποτελεί σημαντική οικονομική πρόκληση
Τα πέντε διαγράμματα που θα πρέπει κάθε επενδυτής να έχει μελετήσει πριν αποφασίσει να διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό του, συγκεντρώνει νέα ανάλυση των Financial Times, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι σε ανεπτυγμένες αγορές είναι "κρυμμένοι" σε αρκετά ποιοτικά στοιχεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Standard & Poor's, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες "γερνούν" και αυτό αποτελεί σημαντική οικονομική πρόκληση.
Για να αντιληφθούν οι επενδυτές το γιατί, αρκεί να κοιτάξουν τι συνέβη στην Ιαπωνία, της οποίας ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώθηκε σημαντικά στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Στην Ιαπωνία, ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους κοινωνικής ασφάλισης και των λιγότερων οικονομικά ενεργών ενηλίκων έχει αποδειχθεί από καιρό ως μια μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη - μια προοπτική που οι ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται με φόβο καθώς οι πληθυσμοί τους σε ηλικία εργασίας αρχίζουν επίσης να μειώνονται.

Eurozone Demographics

Η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 59 ετών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να προκαλέσει πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS.
Η Anna Titareva, αναλυτής της UBS, προειδοποιεί ότι αυτό έχει «σημαντικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης [της ευρωζώνης] μακροπρόθεσμα».
Αν και η εισερχόμενη μετανάστευση από άλλα μέρη του κόσμου είναι πιθανό να μετριάσει το πρόβλημα - παρέχοντας νέους εργαζόμενους - ο σχετικά μικρός όγκος των εμπλεκομένων ανθρώπων σημαίνει ότι «είναι πιθανόν να είναι ανεπαρκής για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού», ανέφερε η Titareva.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί δυσκολεύουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πέρυσι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα.

Swiss stock market overvaluation leads G10

Οι προοπτικές για τις μετοχές της ευρωζώνης και το ενιαίο νόμισμα...
Η Wall Street σπάει συνεχώς τα ιστορικά υψηλά της.
Η Ευρώπη όμως όχι, χάρη στην ενίσχυση του νομίσματός της.
Για μεγάλο μέρος του έτους, η άνοδος του ευρώ και η άνοδος των τιμών των μετοχών αντανακλούσαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει η Société Générale: "Από τα μέσα Μαΐου, ο συσχετισμός έχει αλλάξει: η ενίσχυση του ευρώ έχει γίνει "εχθρός" στον δείκτη Euro Stoxx."

Euro v eurozone equities

Η τράπεζα σημειώνει ότι ένα ισχυρότερο νόμισμα έχει πλήξει εξαγωγικούς τομείς.
Πράγματι, τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πτώση στις γερμανικές εξαγωγές για τον Ιούνιο ήταν σχεδόν η μεγαλύτερη μείωση που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία.
Ενώ οι ροές κεφαλαίων και πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ευνοούν τις μετοχές της ευρωζώνης έναντι των αμερικανικών, οι αγορές μετοχών για την ήπειρο παραμένουν "κολλημένες".
Η ισχυρότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης και τα ισχυρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο - με αναμεμειγμένο ετήσιο κέρδος 14,2% για το Stoxx 600 που παρατηρείται - καλύπτονται προς το παρόν από τις προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωζώνης.
Όμως, ενώ η περίοδος κέρδους του δεύτερου τριμήνου ήταν ισχυρή, υπολογίζοντας τις υψηλές προσδοκίες, υπήρξε μικρή ή καθόλου ανταμοιβή για τις εταιρείες που ανέφεραν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή και πωλήσεις.
Αυτή η έλλειψη αντίδρασης θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σήμα του κύκλου, υποδηλώνοντας ότι οι προσδοκίες και η τοποθέτηση δεν αντανακλούν καλά αποτελέσματα ή προοπτικές.



Ένας από τους αγαπημένους δείκτες του ταμπλό, αυτός του Warren Buffett, για το αν η αποτίμηση της αγοράς μετοχών φαίνεται υπερβολικά υψηλή, βασίζεται σε σύγκριση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς μετοχών για πολλές χώρες φαίνονται πλούσιες, ενώ άλλες καθυστερούν όταν συγκρίνεται η κεφαλαιοποίηση των σημείων αναφοράς με το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Αυτή η ταξινόμηση ή αυτό που η Αlhambra Investments ονομάζει "παγκόσμια εντολή ζευγαρώματος" ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή.
Για τους επενδυτές, κοιτάζοντας τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι κίνδυνοι «φαίνεται να είναι αρκετά ασύμμετροι».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο δείκτης της δυναμικής ανάπτυξης EM που καταρτίστηκε από την NN Investment Partners, και ο οποίος παρακολουθεί τα δεδομένα από τα 21 μεγαλύτερα EMs, έγινε θετικός πέρυσι και από τότε αυξάνεται προς τα πάνω.
Ο Maarten-Jan Bakkum της NNIP αναφέρει ότι η ανάπτυξη είναι ευρεία και βασικά οδηγείται από το εμπόριο.
Οι ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου ανταποκρίθηκαν σε αυτόν τον δείκτη, παρέχοντας οκτώ μήνες διασυνοριακών ροών σε μετοχές και ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, υποστηρίζοντας την επέκταση της πίστωσης.



Αλλά άλλοι αναλυτές παραμένουν προσεκτικοί.
Η ανάπτυξη έχει γίνει θετική, αλλά παραμένει πολύ αργή σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, που αγωνίζονται να βγουν από τη διετία βαθιά ύφεσης.
Η Oxford Economics προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του εμπορίου έχει ήδη κορυφωθεί - και έχει οδηγηθεί δυσανάλογα από την Κίνα, όπου η αύξηση του ΑΕΠ πρόκειται να μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης