Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Narrow Road Capital: Οι 3 λόγοι που η λιτότητα ήρθε και θα παραμείνει - Το λάθος της Ελλάδας

tags :
Narrow Road Capital: Οι 3 λόγοι που η λιτότητα ήρθε και θα παραμείνει - Το λάθος της Ελλάδας
Τα λάθη που κάνουν οι πολέμιοι της λιτότητας
Τους λόγους για τους οποίους η πολιτική της λιτότητας δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ αναλύει ο Jonathan Rochford της Narrow Road Capital, στοιχειοθετώντας τα 3 λάθη που κάνουν οι πολέμιοι της πολιτικής αυτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 3 λάθη είναι τα εξής:
- Πρώτον, η λιτότητα καταλογίζεται εσφαλμένα για τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό είναι ένα ψέμα που φαίνεται τόσο λογικό και φαίνεται να υποστηρίζεται από παραδείγματα όπως η Ελλάδα.
Ωστόσο, η εξαπάτηση εδώ είναι το λανθασμένο σημείο εκκίνησης που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η "μείωση" του ΑΕΠ μετά την εφαρμογή της λιτότητας.
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν λιτότητα έχουν χρησιμοποιήσει τις κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το χρέος για να φουσκώσουν το ΑΕΠ τους.
Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς να αναγνωρίσουν ότι το ΑΕΠ διογκώνεται ομοίως όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν υπερβολικά.
Η Ελλάδα και πολλοί άλλοι εξαπάτησαν με φουσκωμένα επίπεδα ΑΕΠ και η μέτρηση στη βάση αυτού είναι σαφώς παραπλανητική.
- Δεύτερον, υπάρχει η αποφυγή της πραγματικότητας ότι το αυξανόμενο χρέος μειώνει τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Όποιος έχει προσωπικό χρέος κατανοεί ότι αυτές οι αποπληρωμές μειώνουν την ικανότητά του να ξοδεύει μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος.
Ωστόσο, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, πολλοί το αναφέρουν ως προαπαιτούμενο που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αναπτυχθούν μέσω των χρεών τους.
Ακόμη και με χαμηλά επιτόκια, τα οποία υπονομεύουν τελικά την οικονομική ανάπτυξη, το χρέος εξακολουθεί να υπάρχει και οι δαπάνες πρέπει τελικά να μειωθούν για να καλυφθούν οι υψηλότερες αποπληρωμές.
Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνητικές επενδύσεις σε ένα μικρό αριθμό τομέων μπορούν να προωθήσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πλειονότητα των κυβερνητικών δαπανών.
- Τρίτον, πολλοί διαδίδουν την άποψη ότι η εκτύπωση των χρημάτων δεν είναι κακή.
Δεν έχει συμβεί τίποτα κακό στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γιατί να ανησυχεί κανείς;
Το επιχείρημα αυτό αγνοεί κατά καιρούς αιώνες εκτύπωσης χρημάτων στην ανθρώπινη ιστορία, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων παραδειγμάτων στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε. Δεν υπάρχει καμία μαγεία στο παιχνίδι, είναι απλώς θέμα χρόνου πριν οι επενδυτές φύγουν από επιθετικά νομίσματα.
Θα πλημμυρίσουν στην ασφάλεια των σκληρών περιουσιακών στοιχείων και σε χώρες με υπεύθυνη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης