Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτικό κενό άνω των 7 τρισ. δολαρίων στα pension funds παγκοσμίως

tags :
Επενδυτικό κενό άνω των 7 τρισ. δολαρίων στα pension funds παγκοσμίως
Τα pension funds είναι γιγαντιαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν για να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδοχές στους συνταξιούχους
Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων υπολογίζει το επενδυτικό κενό των pension funds ανά τον κόσμο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, δημιουργώντας έτσι το ερώτημα του πως ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το υπέρογκο ποσό, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις των πολιτών.
Τα pension funds -το μεγαλύτερο είναι το ιαπωνικό, με κεφάλαια 2 τρισ. δολαρίων- είναι γιγαντιαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν για να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδοχές στους συνταξιούχους.
Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά pension funds «απολαμβάνουν» επενδυτικό κενό ύψους 375 δισ. δολαρίων.
Το πρόβλημα ειναι το εξής.
Τα pension funds επενδύουν όλα τα κεφάλαια των ταμείων τους σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία - μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ. με την ελπίδα να δημιουργήσουν ασφαλείς επενδυτικές αποδόσεις.
Με τα επιτόκια να κυμαίνονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια σημαντική επενδυτική απόδοση χωρίς να αναλάβει κάποιος ουσιαστικό ρίσκο.
Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία απαιτούν μια ελάχιστη ετήσια απόδοση επένδυσης από 7% έως 8% προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώσουν τους δικαιούχους τους μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, η ασφαλής απόδοση 7% είναι ένα δύσκολο έργο σήμερα.
Ενδεικτικά, τα κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α. έχουν απόδοση περίπου 2%.
Ακόμη και ορισμένα junk ομόλογα αποφέρουν μόλις 5%, ενώ και οι αποδόσεις των ακινήτων μειώνονται επίσης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης