Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Ο Trump πρέπει να ευχαριστήσει την Ευρώπη για τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

MarketWatch: Ο Trump πρέπει να ευχαριστήσει την Ευρώπη για τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει πραγματοποιήσει τίποτα από όσα θετικά είχε υποσχεθεί, αλλά ευτυχώς υπάρχει και η Ε.Κ.Τ....
Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump να μην έχει πραγματοποιήσει τίποτα απολύτως από τη φιλόδοξη οικονομική και φορολογική του ατζέντα, είναι απορίας άξιο το πως η Wall Street κλείνει εδώ και μήνες συνεχώς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα...
Ποιος συμβάλει λοιπόν τα μέγιστα στο «φαινόμενο»;
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του MarketWatch (και πρώην broker της Morgan Stanley), η Ευρώπη...
Αν και η Federal Reserve συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια και συρρικνώνοντας τον υπέρογκο ισολογισμό της ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων -μαζεύοντας τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα-, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει το αντίθετο, συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων με όριο τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Από τη στιγμή που άρχισε να υπάρχει πιο άμεση στόχευση των μετοχών από την Ε.Κ.Τ., οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν επιθετικά.
Μέχρι στιγμής, δεν εχει σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δίνοντας έτσι στο σύστημα ρευστότητα.
«Κάθε μήνα περισσότερα χρήματα εισέρχονται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα μεγάλο μέρος από αυτά βρίσκει το δρόμο του απευθείας στο χρηματιστήριο.
Η σχέση είναι ορατή όταν εξετάζεται η πορεία της αγοράς από τότε που η Ε.Κ.Τ. άρχισε να αγοράζει εταιρικό χρέος στην ελεύθερη αγορά.
Αυτό φέρνει στο φως κάτι που μπορεί να είναι πιο σημαντικό.
Ακόμη και αν ο Πρόεδρος Trump δεν καταφέρει να επιτύχει το στόχο του και ακόμη και αν η φορολογική μεταρρύθμιση αποτύχει όπως η υγειονομική περίθαλψη, η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα εξακολουθεί να παρέχει συνεχή ρευστότητα.
Ως εκ τούτου, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές δεν είναι μόνο μία στην οποία υπάρχουν πολιτικές αβεβαιότητες, αλλά μία στην οποία υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ταυτόχρονα.
Η ρευστότητα είναι κατασκευασμένη, δεν είναι πραγματική ζήτηση, αλλά είναι τόσο συνεπής ώστε να λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης της χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμη και ενόψει πολιτικών ζητημάτων», αναφέρεται.
Κλείνοντας, ο αναλυτής επισημαίνει ότι πλέον οι μετοχές του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 είναι υπερτιμημένες, καθώς ο λόγος τιμής/εταιρικών κερδών ανά μετοχή έχει εκτοξευτεί στο 14,5!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης