Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους επενδύουν με βάση τον δείκτη VIX, κρούει η Brean Capital

tags :
Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους επενδύουν με βάση τον δείκτη VIX, κρούει η Brean Capital
Ο VIX μέχρι και την κρίση του 2008 ήταν απλά ένα εργαλείο παρατήρησης για τους επενδυτές, ωστόσο πλέον έχει γίνει προϊόν για επένδυση
Οι επενδύσεις που γίνονται με βάση τις τιμές του δείκτη μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) είναι επικίνδυνες αυτήν την εποχή, προειδοποιεί η Brean Capital, απευθυνόμενοι τόσο στους μεμονωμένους επενδυτές, όσο και στα funds που αποφεύγουν τον υψηλό κίνδυνο.
Ο δείκτης VIX, ο οποίος είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump τον Νοέμβριο, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες.
Ειδικότερα, η Brean Capital βάζει στο στόχαστρο κυρίως τα λεγόμενα «risk-parity» funds, τα οποία προχωρούν σε αγοραπωλησίες αποκλειστικά με βάση τις τιμές του ευρέως γνωστου «δείκτη φόβου».
Οι αγοραπωλησίες μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, πραγματοποιούνται από αλγόριθμους σε υπολογιστικές μηχανές.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται μεγάλες εισροές κεφαλαίων σε αυτού του είδους τα funds που «σορτάρουν» με βάση τον δείκτ, καθώς οι αγορές (με εξαίρεση την περασμένη εβδομάδα) έχουν «χαθεί» για τα καλά στο καθεστώς πολύ χαμηλής μεταβλητότητας, ενώ παρατηρούνται ταυτόχρονα μεγάλες εκροές σε όσους έχουν θέσεις long με βάση τις τιμές του VIX.
«Ο VIX μέχρι και την κρίση του 2008 ήταν απλά ένα εργαλείο παρατήρησης για τους επενδυτές, ωστόσο πλέον έχει γίνει προϊόν για επένδυση», σχολιάζεται.












www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης