Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η ΕΚΤ δε θα μεταβάλλει τη χαλαρή νομισματική πολιτική πριν το β' 6μηνο 2018

Moody's: Η ΕΚΤ δε θα μεταβάλλει τη χαλαρή νομισματική πολιτική πριν το β' 6μηνο 2018
Ο οίκος διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της τάξης του 1,9% στο νομισματικό μπλοκ, το 2017, ενώ αναμένει επιβράδυνση από το επόμενο έτος, ήτοι 1,6%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική μέχρι και το β' 6μηνο 2018 -οπότε και λήγει το QE- σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας ότι -εκτός από τη αύξηση επιτοκίων- το ανώτατο τραπεζικό ίδρυμα δεν πρόκειται να μειώσει ούτε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι την εν λόγω χρονική περίοδο.
Ο οίκος διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της τάξης του 1,9% στο νομισματικό μπλοκ, το 2017, ενώ αναμένει επιβράδυνση από το επόμενο έτος, ήτοι 1,6%.
Όπως αναφέρεται, αν και η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη συνεχίζει να βελτιώνευται αισθητά, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τιμές τροφίμων και καυσίμων) παραμένει αδύναμος, καθυστερώντας την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι -μετά από επί τα βελτίω αναθεώρηση- το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,2% έναντι 2,1% των αρχικών εκτιμήσεων, με το αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης για το σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο 2,3%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 12% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των τιμών για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων -ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- αυξήθηκαν περίπου 30 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες.
Αν και το ποσοστό ανεργίας της ζώνης του ευρώ μειώθηκε τον Ιούνιο σε χαμηλό 9,5% το 9,1%, το υψηλό μερίδιο των υποαπασχολούμενων και ο αποθαρρυμένος πληθυσμός εκείνων που δεν μπορούν να βρουν εργασία, παραμένουν ανησυχητικά στοιχεία.
Χωρίς περισσότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, οι μισθοί δεν θα αυξηθούν πολύ και εγχώρια κατανάλωση θα παραμείνει σε ύφεση», αναφέρει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης