Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε κίνδυνο η ρευστότητα των ρωσικών τραπεζών λόγω της «εκκαθάρισης» από τις αρχές

tags :
Fitch: Σε κίνδυνο η ρευστότητα των ρωσικών τραπεζών λόγω της «εκκαθάρισης» από τις αρχές
Η Jugra (με μερίδιο αγοράς 0,3%) θεωρήθηκε μη βιώσιμη λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων
Η «εκκαθάριση» του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, μετά και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας στην προβληματική Jugra Bank, αναμένεται να δημιουργήσει έντονη «ασφυξία» στη ρευστότητα των τοπικών ιδιωτικών χρηματοπιστωτικώ ιδρυμάτων, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους ελέω ανησυχιών για την ποιότητα του συστήματος.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας πως η παραπάνω τάση μπορεί να αναγκάσει τις μικρότερες τράπεζες να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων για να διατηρήσουν τους πελάτες τους.
Η συρρίκνωση της ρευστότητας είναι εμφανής από τη δαπανηρή χρηματοδότηση repo, η οποία σημείωσε αύξηση περίπου 300 δισεκατομμυρίων. ρουβλίων τον Ιούλιο 2017 μετά την έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας της Jugra, και κατά 280 δισ. το πρώτο μισό του Αυγούστου.
Η Jugra, μια μεσαίου μεγέθους ιδιωτική τράπεζα (με μερίδιο αγοράς 0,3%), θεωρήθηκε μη βιώσιμη λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των αμφιβολιών σχετικά με τη χρηματοοικονομική της έκθεση.
Το κλείσιμό της προκάλεσε ένταση μεταξύ των καταθετών και των άλλων πιστωτών, οι οποίοι άρχισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ισχυρότερα ιδιωτικά, ξένα ή κρατικά υποστηριζόμενα ιδρύματα.
Οι νέοι κανονισμοί που εμποδίζουν τις τράπεζες χαμηλότερης διαβαθμισμένης κλίμακας να λαμβάνουν καταθέσεις από κρατικές οντότητες και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, φαίνεται να έχουν επηρεάσει την πρόσβαση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στη χρηματοδότηση.
Οι Otkritie, B&N Bank, Promsvyazbank και Credit Bank συγκαταλέγονται στις τράπεζες που έχουν υποβληθεί υπό καθεστώς έρευνας από ολίγους αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τα επίπεδα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης