Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yale Law School: Ανοησίες ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από τον ναζισμό και την την Ku Klux Klan

tags :
Yale Law School: Ανοησίες ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από τον ναζισμό και την την Ku Klux Klan
Η Αμερική, με τους ζωντανούς δημοκρατικούς της θεσμούς, ήταν η κορυφαία ρατσιστική κοινωνία παγκοσμίως στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Είναι υπερβολικά έως ανόητα τα σενάρια που φέρουν τις ΗΠΑ να κινδυνεύουν από τον ναζισμό και την ακροδεξιά αναφέρει ο καθηγητής James Whitman του Yale Law School
Σε άρθρο του στο project syndicate αναφέρει τα εξής
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούνται από τον ναζισμό;
Η σύντομη απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, παρά τα γεγονότα στο Charlottesville, στην Βιρτζίνια πρόσφατα.
Στο Charlottesville, το σπίτι του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, που ιδρύθηκε από τον Thomas Jefferson, λευκοί εθνικιστές, αυτονομιστές, νεο-ναζί, μέλη της Ku Klux Klan (Κου Κλουξ Κλαν), και άλλες ομάδες συσπειρώθηκαν υπό την μορφή λαμπαδηφορίας.
Σύντομα η κινητοποίηση τους κατέληξε σε βία καθώς άλλες οργανώσεις κατά των νεοναζιστών συνεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις.
Ένας λευκός υπερασπιστής ξεπέρασε τα όρια οδήγησε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας ένα και τραυματίζοντας 19 άλλους.
Οι ομάδες που ευθύνονται για τη βία στο Charlottesville αποκαλύφθηκαν στην εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump τον περασμένο Νοέμβριο 2016.
Και ο Trump συχνά δίστασε να τους επικρίνει.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο πρώην Grand Wizard του KKK David Duke τον υποστήριζε δημοσίως, ο Trump δεν απέρριψε την στήριξη του Duke και των οπαδών του. Μετά τα γεγονότα στο Charlottesville, ο Trump έκανε αρχικά μια χαλαρή δήλωση που καταδίκαζε το μίσος "από όλες τις πλευρές", οδηγούμενος σε μια ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ρατσιστών και εκείνων που συγκεντρώθηκαν για να τους αντιταχθούν.
Δύο ημέρες αργότερα, λόγω της πίεσης, ο Trump εξέδωσε μια πιο ισχυρή δήλωση, με την οποία καταδίκαζε ρητά την KKK και τον νεοναζισμό, για να επανέλθει την επόμενη μέρα κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για τη βία.
Οποιοσδήποτε νηφάλιος παρατηρητής μπορεί να δει ότι οι ΗΠΑ απέχουν ακόμη πολύ από τη νυχτερινή ατμόσφαιρα της Γερμανίας το 1933.
Οι Αμερικανοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί , όπως έκαναν και στα κρίσιμα χρόνια της δεκαετίας του 1930.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν απαγορευτεί και τα δικαστήρια δεν έχουν χάσει την ανεξάρτητη εξουσία τους.
Επιπλέον, ο Trump δεν είναι ο ανώτατος ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος με παραστρατιωτικό βραχίονα.
Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις όπως το Dachau, το Auschwitz ή το Treblinka.
Ακόμη και το προγραμματισμένο τοίχος του Trump με το Μεξικό παραμένει κολλημένο στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς χρηματοδότηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Και το Κογκρέσο δεν πρόκειται να δώσει δικτατορικές εξουσίες στον πρόεδρο, όπως το Ράιχσταγκ έκανε για τον Χίτλερ τον Μάρτιο του 1933.
Δεν θα υπάρξει καμία ναζιστική δικτατορία στην Αμερική.
Παρ΄ όλα αυτά οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί όπως διδάσκει η ιστορία δεν έχουν ανοσία στις μηχανορραφίες και στα ρατσιστικά προγράμματα.
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν ορισμένους από τους νόμους που αργότερα θα αποτελούσαν την θεμέλιο λίθο για το ναζιστικό κίνημα στη Γερμανία.
Η Αμερική, με τους ζωντανούς δημοκρατικούς της θεσμούς, ήταν η κορυφαία ρατσιστική κοινωνία παγκοσμίως στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Ένα προφανές παράδειγμα είναι ο Jim Crow South, όπου οι λευκοί νομοθέτες εξέδωσαν νόμους επιβάλλοντας φυλετικό διαχωρισμό.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Εκείνοι που βρίσκονται στην άκρα δεξιά στην Ευρώπη, επίσης, θαύμαζαν τις μεταναστευτικές πολιτικές της Αμερικής στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να αποκλείσουν τους "ανεπιθύμητους".
Στο μανιφέστο του Mein Kampf, ο Χίτλερ χαρακτήρισε την Αμερική ως "το ένα κράτος" που προχωρούσε προς τη δημιουργία μιας υγιούς φυλής.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 30 αμερικανικές πολιτείες είχαν νόμους για την προστασία της φυλετικής καθαρότητας.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Αμερικής δεν εμπόδισαν τις πολιτικές αυτές στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Αντίθετα, ήταν το προϊόν του δημοκρατικού συστήματος της Αμερικής, το οποίο έδωσε πλήρη φωνή στον ρατσισμό πολλών Αμερικανών.
 Και τα αμερικανικά δικαστήρια υποστήριζαν αυτές τις νομικές καινοτομίες, για να υποστηρίξουν τους λευκούς.
Οι Ναζί έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή.
 Καθώς δημιούργησαν τα δικά τους φυλετικά καταστατικά - τους νόμους της Νυρεμβέργης του 1935 - θεωρούσαν το αμερικανικό νόμο περί φυλής ως πρότυπο.
Οι νόμοι της Αμερικής από τις αρχές του εικοστού αιώνα δεν έχουν αλλάξει σε πολλά.
Το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, έχει  θεσμοθετημένο τον ρατσισμό.
Οι Αμερικανοί πρέπει να ντρέπονται ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας τους έθεσαν τα θεμέλια του ναζιστικού αγώνα.
Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν για την απειλή του νεοναζισμού στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης