Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Ο Draghi στο 60% των συνεντεύξεων δεν μιλάει για το ευρώ, τώρα θα το πράξει;

Deutsche bank: Ο Draghi στο 60% των συνεντεύξεων δεν μιλάει για το ευρώ, τώρα θα το πράξει;
Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι των αναφορών το ξεκίνησε ο Trump όταν τόνισε ότι δεν του αρέσει πολύ το γεγονός ότι το δολάριο είναι τόσο ισχυρό.
H γερμανική τράπεζα Deutsche bank βρήκε έναν τρόπο να μετρήσει πόσο δίνει βαρύτητα και σημασία ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με το ευρώ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει μάλλον σπάνιες φορές τις μεταβολές των νομισμάτων από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011. Ενώ ο προκάτοχός του Jean - Claude Trichet είχε δείξει ενδιαφέρον στην ανατίμηση του νομίσματος χαρακτηρίζοντας την βίαιη, δεν υπήρξε καμία αναφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σχεδόν στο 60% των συνεντεύξεων Τύπου του Draghi μετά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, ο 69χρονος Ιταλός M. Draghi έχει αναπτύξει σύστημα για να επικοινωνεί τα μηνύματα στις αγορές συναλλάγματος και οι εμφανίσεις του στο Lindau της Γερμανίας στις 23 Αυγούστου και στο Jackson Hole του Wyoming στις 25 Αυγούστου θα του δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του, μετά την ανατίμηση 12% του ευρώ.
"Αν θέλει να πει κάτι, φυσικά θα το κάνει - αλλά δεδομένης της οικονομίας και των αγορών, δεν χρειάζεται να αντιταχθεί στην επιθυμία του Συμβουλίου να αποφύγει τις αναφορές", τόνισε η Deutsche bank.
Αυτό δεν τον εμποδίζει από το ενδεχόμενο να παίξει με το φάσμα της ρητορικής που έχει χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό το φάσμα κυμαίνεται από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκόπιμη αδιαφορία για τον Draghi μιλώντας για "υπερβολική μεταβλητότητα".
Λοιπόν, ποιες είναι οι λέξεις που πρέπει να προσέξουμε όταν ο Draghi μιλήσει δύο φορές 23 και 25 Αυγούστου;
Ο Draghi θα μπορούσε να πει ότι το ευρώ κατευθύνεται από τις δυνάμεις που ξεπερνούν τον έλεγχό του.
Πηγαίνοντας πιο πέρα, θα μπορούσε να περιγράψει την συναλλαγματική ισοτιμία ως «σημαντική» για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα έδειχναν την ευαισθητοποίησή του για το ζήτημα.
Ο Draghi  θα μπορούσε να αποκαλέσει το νόμισμα "πολύ σημαντικό" για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αν και στο παρελθόν αυτό συνέβη συνήθως όταν το ευρώ ήταν περίπου 1,30 δολάρια ή υψηλότερα όπως αναφέρει η Deutsche bank.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να μιλήσει για "σοβαρή ανησυχία" για τον πληθωρισμό και να το πλαισιώσει την αναφορά του πως "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί" όπως έκανε τον Μάιο του 2014.
Τον Οκτώβριο του 2015, ο Draghi είχε χαρακτηρίσει  την συναλλαγματική ισοτιμία ως "σημαντική" συνέπεια για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της «αποδέσμευσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Αυτό θα ήταν κάτι σαν πυρηνική επιλογή, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ φαίνεται διαφορετική τώρα σε σχέση με το 2015. Κατά την Deutsche bank οι αναφορές του Draghi για το ευρώ – εφόσον γίνουν – θα έχουν ιδιαίτερα σημασία για την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι των αναφορών το ξεκίνησε ο Trump όταν τόνισε ότι δεν του αρέσει πολύ το γεγονός ότι το δολάριο είναι τόσο ισχυρό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης