Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το τρισδιάστατο τέρας της πολιτικής μπορεί να ταρακουνήσει τις αγορές

Morgan Stanley: Το τρισδιάστατο τέρας της πολιτικής μπορεί να ταρακουνήσει τις αγορές
Χωρίς την ικανότητα έκδοσης νέου χρέους, αναμένουμε ότι  τα ταμειακά αποθέματα των ΗΠΑ θα εξαντληθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2017 αναφέρει η Morgan Stanley
Το τρισδιάστατο τέρας της πολιτικής θα ταρακουνήσει τις αγορές αναφέρει σε ειδική έκθεση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
«Ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται στον κατάλογο των ανησυχιών μας, παρ΄ ότι είχε περιορισμένο αντίκτυπο το 2017 στις αγορές. Και στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος αυτός φαίνεται μονόπλευρος και αρνητικός.
Ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται και στην ανάλυση μας δεν έχουμε συμπεριλάβει τις απομακρύνεις, παραιτήσεις ή απολύσεις βασικών συμβούλων του Trump στις ΗΠΑ που αποτελεί ξεχωριστό σοβαρό γεγονός»
Σε λίγες εβδομάδες, οι πολιτικοί θα επανέλθουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρξει αυξημένος έλεγχος της προόδου (ή της έλλειψης προόδου) στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Στις ΗΠΑ, είναι η ανάγκη να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός και να αυξηθεί το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Χωρίς την ικανότητα έκδοσης νέου χρέους, αναμένουμε ότι  τα ταμειακά αποθέματα των ΗΠΑ θα εξαντληθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2017.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια.
Στις ΗΠΑ, οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους.
Ωστόσο και τα δύο αυτά σενάρια αντιμετωπίζουν την πρόκληση του βαθμού ευκολίας ή δυσκολίας.
Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να έχει σημασία για τις αγορές.
Ας ξεκινήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιδέα του «Brexit» ήταν πάντα χαλαρά καθορισμένη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος.
Αλλά τώρα που πρόκειται για επίσημη πολιτική, πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ των «ήπιων» εκδόσεων που εξακολουθούν να ενθαρρύνουν το εμπόριο και τις «σκληρές» εκδοχές που περιορίζουν δραματικά τη μετανάστευση.
Οι τελικές επιλογές θα απογοητεύσουν ορισμένους υποστηρικτές του Brexit, ενώ εκείνοι που αρχικά αντιτάχθηκαν στην Brexit πιθανόν να παραμείνουν έτσι.
 Υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για σφάλμα:
Η πραγματική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μπορεί να είναι ο Οκτώβριος του 2018 (λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για επικύρωση από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ).
H Morgan Stanley θα είναι πωλητής στην στερλίνα.
 Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο θα αντιμετωπίσει το "τρισδιάστατο τέρας πολιτικής".
Αυξάνοντας το ανώτατο όριο του χρέους, περνώντας έναν προϋπολογισμό και ξεκινώντας τη φορολογική μεταρρύθμιση. Κανένα δεν είναι εύκολο, αλλά βλέπουμε το ανώτατο όριο του χρέους ως το πιο άμεσο τεστ.
 Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί το όριο δανεισμού του από τον  Μάρτιο 2017.
Δεν είναι σε θέση να εκδώσει νέο καθαρό χρέος και λειτουργήσει μειώνοντας το ταμειακό του υπόλοιπο.
Τα ταμειακά αποθέματα των ΗΠΑ τελειώνουν έως τα μέσα Οκτωβρίου 2017.
Δεδομένου ότι δεν επιθυμεί κανείς χάος το «ανώτατο όριο του χρέους» πρέπει να αυξηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
 Αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να εξαρτηθεί ο νέος δανεισμός από τις περικοπές των δαπανών.
Η διαπραγμάτευση για την υγειονομική περίθαλψη πιθανότατα δεν βοήθησε το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των Σωμάτων του Κογκρέσου και των κομμάτων μέσα σε αυτά.
Και η ικανότητα του Λευκού Οίκου να διαχειριστεί τις βασικές ψηφοφορίες θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από διάφορα τραγικά γεγονότα όπως στο Charlottesville, της Βιρτζίνια.  
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι, μετά από κάποια ένταση, το ανώτατο όριο του χρέους θα αυξηθεί στις ΗΠΑ.
 Αλλά δεν νομίζουμε ότι θα είναι εύκολο θα υπάρξουν κλυδωνισμοί.
Υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα.
Στο καλό σενάριο όπου αυξάνεται το ανώτατο όριο του χρέους, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα χρειαστεί να εκδώσει πολλά ομόλογα  για να αποκαταστήσει τον προϋπολογισμό που εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν 300-375 δολάρια εντόκων T-Bills στο 4ο τρίμηνο του 2017.
 Αν επιλυθεί το ανώτατο όριο του χρέους, αυτή η πλημμύρα εκδόσεων τίτλων και ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει τα 2ετή ομόλογα σε καλύτερες αποδόσεις.
Η ιδέα ότι η φερεγγυότητα της Αμερικής δεν αμφισβητείται αποτελεί, χωρίς υπερβολή, τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας αγοράς σταθερού εισοδήματος.
Ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί εκτιμούν τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος και βάζουν τις πολιτικές διαφορές στην άκρη για να επιλύσουν το πρόβλημα.
Η ιστορία παρακολουθεί.

H καμπύλη αποδόσεων στα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης