Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αρχίζει να... ανθεί - Τι θα της δώσει ώθηση

tags :
Bruegel: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αρχίζει να... ανθεί - Τι θα της δώσει ώθηση
Μετά από δραματική κατάρρευση, η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει σαφή σημάδια ευρείας ανάκαμψης
Η ελληνική οικονομία υπέφερε πολύ από την κρίση του 2008, αλλά ένα φωτεινό σημείο έχει κάνει την εμφάνισή του.
Αυτό είναι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Zsolt Darvas, τονίζοντας ότι αυτή η ανάκαμψη αγγίζει πολλούς τομείς.
Αν και η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά το εκπληκτικό ποσοστό του 19% από τα τέλη του 2008 έως τις αρχές του 2014, τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν τώρα σημάδια ανάκαμψης.
Το σχήμα 1 κατωτέρω δείχνει τον αριθμό απασχολούμενων ατόμων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Η απασχόληση άρχισε να αυξάνεται το 2014, με μια βραχυχρόνια αποτυχία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, από το δεύτερο τρίμηνο του 2015, η απασχόληση επεκτάθηκε και πάλι σε πολλούς τομείς της οικονομίας.





Ο μεγαλύτερος τομέας - το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός - κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψαν αύξηση 7,5% στους υπαλλήλους σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτα θετική εξέλιξη.
Η βιομηχανία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφόρησης και επικοινωνίας σημείωσαν επίσης σημαντική άνοδο.
Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον επονομαζόμενο εμπορικό τομέα, ο οποίος φέρνει έσοδα στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο εξωτερικό χρέος, επειδή η ισχυρή απόδοση του εμπορικού τομέα θα συμβάλει στη μείωση του χρέους αυτού.
Η απασχόληση επεκτείνεται επίσης στον δημόσιο τομέα παρά τις διαπραγματεύσεις για μαζικές απολύσεις.
Οι τομείς με τις πιο αδύναμες θέσεις εργασίας είναι οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (πιθανότατα λόγω της αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα) και της γεωργίας.
Και τι γίνεται με τους μισθούς;
Η αύξηση των μισθών πριν από την κρίση συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2010, μετά την οποία οι ωριαίοι μισθοί μειώθηκαν κατά 24% (σε ονομαστικούς όρους) μέχρι τα μέσα του 2015, μια εξαιρετικά μεγάλη πτώση.
Ωστόσο, όπως δείχνει το σχήμα 2, από το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι ωριαίοι μισθοί αυξάνονται στους περισσότερους τομείς (σημειώστε ότι τα τριμηνιαία στοιχεία είναι κάπως ασταθή).





Βεβαίως, μετά από δραματική κατάρρευση, η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει σαφή σημάδια ευρείας ανάκαμψης.
Αυτό μπορεί να σημάνει κάποια βελτιωμένη επιχειρηματική αισιοδοξία και ίσως να ακολουθηθεί από μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη.
Μια τέτοια προσδοκία υποστηρίζεται από τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Πώς μπορούν οι εταίροι της Ελλάδας να υποστηρίξουν αυτές τις θετικές εξελίξεις;
Ο Darvas τονίζει ότι η σαφήνεια σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (θέμα που θα συζητηθεί από το Eurogroup την Πέμπτη) και η πιθανή συμπερίληψη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ θα προωθήσουν το θετικό κλίμα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, προωθώντας αυτές τις ευπρόσδεκτες τάσεις στην αγορά εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης