Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Οι συνέπειες στις αποδόσεις των ομολόγων από την κατάργηση των QE

BNP Paribas: Οι συνέπειες στις αποδόσεις των ομολόγων από την κατάργηση των QE
Η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι σταδιακή αλλά θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις αγορές ομολόγων
Στις συνέπειες που θα υπάρξουν στις αγορές ομολόγων από την κατάργηση των προγραμμάτων QE που εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες αναφέρεται η Laurence Mutkin στρατηγική αναλύτρια της BNP Paribas, δημοσιεύοντας σχετικό άρθρο στους Financial Times.
Όπως επισημαίνει, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, μια σημαντική πηγή ζήτησης στις μεγάλες αγορές ομολόγων ήταν οι κεντρικές τράπεζες.
Ως γνωστόν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν εφαρμοστεί από τράπεζες όπως η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστούν η αποπληθωριστικές πιέσεις που απελευθερώθηκαν μετά την κρίση.
Μια δεκαετία μετά, ο φόβος του αποπληθωρισμού έχει ξεθωριάσει (για την ώρα τουλάχιστον) και κατά συνέπεια ο ρυθμός μηνιαίων αγορών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος (2018) εάν η Fed και η ΕΚΤ ανακοινώσουν τις αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές τους.
Ωστόσο, δεδομένων των πολύ χαμηλών αποδόσεων, αυτό κρύβει σημαντική απειλή για τις τιμές των ομολόγων πιθανόν για τις τιμές και άλλων χρηματοπιστωτικών assets.
H EKT αναμένεται τον Οκτώβριο του 2017 να ανακοινώσει τo tapering του QE από τις αρχές του 2018.
Για τις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, αυτό σημαίνει μια μείωση της τάξης των 19 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση ή 114 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Εν τω μεταξύ, η Fed πιθανότατα θα αρχίσει τη μείωση του QE με τη σταδιακή μείωση της επανεπένδυσης στα ομόλογα που ωριμάζουν.
Υποθέτοντας ότι αυτό θα αρχίσει τον Οκτώβριο, το χαρτοφυλάκιο της Fed θα συρρικνωθεί κατά περίπου 175 δισ. δολ. κατά του πρώτους 12 μήνες.

Οι συνέπειες στις αποδόσεις των ομολόγων

Ποιες θα είναι οι συνέπειες στις αποδόσεις των ομολόγων;
Η απόσυρση από την αγορά του βασικού αγοραστή ή ομάδας αγοραστών, θα επηρεάσει τις τιμές.
Πράγματι, διάφορες μελέτες του QE των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει μειώσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων κατά 75-100 μονάδες βάσης από αυτό που διαφορετικά θα συνέβαινε.
Ωστόσο, έχει υποστηριχθεί -ειδικά μετά το τέλος των προγραμμάτων QE της Fed το 2014- ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων συγκρατούνται εξαιτίας άλλων παραγόντων εκτός του QE.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η μείωση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η μείωση του ΑΕΠ με αποτέλεσμα τη μείωση του μακροπρόθεσμου ουδέτερου επιτοκίου και οι δημογραφικές μεταβολές που αυξάνουν τη ζήτηση για χρηματοπιστωτικά assets.
Επιπλέον -σύμφωνα με την Mutkin της BNP Paribas- η εμπειρία δείχνει ότι η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης δεν είναι πάντα ένας πειστικός παράγοντας που επηρεάζει τις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι στατιστικές αναλύσεις της περιόδου πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση δείχνουν ότι οι αποδόσεις γενικά τείνουν να μειώνονται όταν η καθαρή έκδοση αυξάνεται.
«Η επιβράδυνση του QE θα μπορούσε να στείλει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως διότι η μείωση εξαρτάται από τον πληθωρισμό και η οικονομική δραστηριότητα παραμένει αρκετά σταθερή ώστε οι κεντρικές τράπεζες να δικαιολογήσουν την αλλαγή.
Με άλλα λόγια, τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία και η δυναμική προσφοράς πρέπει να συνεργαστούν για να ασκήσουν ανοδική πίεση» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Σύμφωνα με την αναλύτρια της BNP Paribas, για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, που έχουν συνηθίσει στη συνεχή (και αυξανόμενη) ζήτηση λόγω του QE και των οποίων οι αποτιμήσεις -βάσει ιστορικών προτύπων- εξακολουθούν να είναι πολύ ακραίες, η μεγάλη πτώση των αγορών της κεντρικής τράπεζας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2018, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης