Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rockefeller TS: Το γράφημα του ευρώ δείχνει μεγάλες, αιφνίδιες ανατροπές σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητες

Rockefeller TS: Το γράφημα του ευρώ δείχνει μεγάλες, αιφνίδιες ανατροπές σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητες
Σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά απλώς σταματά και αντιστρέφεται χωρίς ρυθμό ή αιτία
Για ανεξήγητες ανατροπές στην πορεία του ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνει λόγο η Barbara Rockefeller της εταιρείας Rockefeller Treasury Services.
«Το γράφημα του ευρώ δείχνει μεγάλες, αιφνίδιες ανατροπές -περίπου δέκα από αυτές μετά τις αρχές του μήνα- που κατά κύριο λόγο είναι ανεξήγητες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται σε κάποια οικονομικά δεδομένα (μισθοδοσίες, πρακτικά κεντρικής τράπεζας), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά απλώς σταματά και αντιστρέφεται χωρίς ρυθμό ή αιτία.
Αυτό το είδος αδράνειας -πολύ πάνω από το ήμισυ της πραγματικής μέσης πραγματικής διακύμανσης και δύο φορές την ημέρα- κάνει το ευρώ (και το ελβετικό φράγκο) πολύ σκληρό» αναφέρεται στη σχετική ανάλυση.
Είναι δύσκολο να δει κανείς ότι αυτές οι κινήσεις είναι στην πραγματικότητα ρηχές και βραχύβιες διορθώσεις με εξαιρετικά υψηλή ενδοσυνεδριακή ελαστικότητα.
«Η επίπτωση είναι καθαρά πρόσθετα κέρδη για το ευρώ και πιθανώς πρόσθετη πίεση στον Draghi ώστε να μην μιλάει για tapering» επισημαίνει η Rockefeller.

EUR

Τώρα που τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου ZEW ανακοινώθηκαν, δεν έχουμε σήμερα (22/8/2017) σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων.
Αυτό δίνει -σύμφωνα με την ίδια ανάλυση- μια μικρή ανακούφιση και χρόνο για να εξεταστούν άλλες εξελίξεις έμμεσα συνδεδεμένες με την ισοτιμία.
Η πρώτη είναι ένα δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με την αγορά κατοικιών της Γερμανίας, η οποία πετάει.
Οι τιμές των διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν κατά 60% και περισσότερο (περισσότερο από διπλά στο Μόναχο).
Τον Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση υπολόγισε ότι τα σπίτια σε 127 πόλεις υπερτιμήθηκαν κατά τουλάχιστον 30%.
H δεύτερη εξέλιξη που συνδέεται με τις ισοτιμίες είναι το Brexit.
Ωστόσο, η στερλίνα φαίνεται να μην επηρεάζεται γι' αυτό και «δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Η τρίτη εξέλιξη που επηρεάζει τα νομίσματα και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, έχει να κάνει με τους Financial Times, που δημοσίευσαν ένα εκτενές άρθρο σχετικά με τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.
Όπως αναφέρεται οι παγκόσμιες ροές έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2007, πριν από την κρίση, σε περίπου ένα τρίτο.
Το 2007, οι διασυνοριακές ροές ανήλθαν σε 12,4 τρισ. δολ. και το 2016 σε 4,3 τρισ. δολ.

Global

Παράλληλα, στην ανάλυση της Rockefeller επισημαίνονται δύο στοιχεία: οι τράπεζες δεν δανείζουν διασυνοριακά, όπως συνήθιζαν, ιδίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και ένα αυξανόμενο ποσοστό των υπόλοιπων διασυνοριακών ροών είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων (που συχνά προκαλούνται από φοροαποφυγή).

Financial

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης