Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυστηρή προειδοποίηση Fitch προς ΗΠΑ - Αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης χωρίς αύξηση του ορίου χρέους

tags :
Αυστηρή προειδοποίηση Fitch προς ΗΠΑ - Αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης χωρίς αύξηση του ορίου χρέους
Ένα κλείσιμο της κυβέρνησης δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση «ΑΑΑ», εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης
Με επανεξέταση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αύξηση του ορίου χρέους, προειδοποίησε σήμερα (23/8/2017) η Fitch Ratings, ενώ εκτίμησε ότι ένα κλείσιμο της κυβέρνησης δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fitch, οι Αμερικανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν δύο προθεσμίες τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο θα καταδείξει την ικανότητά τους για συνοχή και συνεργασία στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής.
«Εάν το όριο του χρέους δεν αυξηθεί έγκαιρα πριν από την επονομαζόμενη “Χ ημερομηνία”, η Fitch θα επανεξετάσει την κρατική πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
«Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι το να δίνεται προτεραιότητα σε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους έναντι άλλων υποχρεώσεων, εάν το όριο δεν αυξηθεί - εάν αυτό είναι νομικά και τεχνικά εφικτό - ενδέχεται να μην είναι συμβατό με το καθεστώς αξιολόγησης “AAA”», τονίζει η Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει πως το Κογκρέσο πρέπει επίσης να συμφωνήσει για τα επίπεδα δαπανών για τον προϋπολογισμό του 2018, ώστε να αποτρέψει ένα κλείσιμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2017.
Το Σώμα έχει περάσει νομοσχέδια για τα κονδύλια, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για ένα κοινό ψήφισμα για τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η Fitch εκτιμά πως ένα κλείσιμο της κυβέρνησης δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση των «ΑΑΑ» των ΗΠΑ, αν και θα υπογραμμίσει πώς οι διχασμοί θέτουν προκλήσεις στη διαδικασία του προϋπολογισμού.
Το όριο του ομοσπονδιακού χρέους επαναπροσδιορίστηκε τον Μάρτιο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανό να εξαντλήσει τα «έκτακτα μέτρα» (φτάνοντας την «ημερομηνία Χ») τον Οκτώβριο.
Η παραβίαση του ορίου του χρέους θα μπορούσε τελικά να έχει συνέπειες στην αξιολόγηση των ΗΠΑ, καθώς η αδυναμία αύξησης του χρέους θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα του υπουργείου να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους και σε άλλες υποχρεώσεις.
Η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, με μόνο 12 εργάσιμες ημέρες πριν από το τέλος του μήνα.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου εξυπηρετούνται πλήρως και εγκαίρως», αναφέρει η Fitch.
Ο υπουργός Οικονομικών Mnuchin και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας McConnell δήλωσαν στις 21 Αυγούστου ότι θα αυξηθεί το όριο του χρέους, με τον Mnuchin να απορρίπτει την ιδέα της ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο οικονομικός αντίκτυπος της παύσης άλλων δαπανών για να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους και η ενδεχόμενη ζημία στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πλήρη πίστη και πίστωση των ΗΠΑ, που επιτρέπει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» να ανέχεται τόσο υψηλό δημόσιο χρέος, θα μπορούσε να είναι αρνητικές εξελίξεις για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι συντηρητικοί είναι πιθανό να υποστηρίξουν την αύξηση του ορίου χρέους με την επιβολή μέτρων για την επιθετική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Μία «καθαρή» αύξηση του ορίου χρέους, που δεν συνδέεται με άλλα μέτρα πολιτικής, φαίνεται πιθανή, αν και μπορεί να απαιτηθεί η υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς, εκτιμά η Fitch.
«Εάν υποθέσουμε ότι το όριο αυξάνεται ή αναστέλλεται, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές και τις προοπτικές δανεισμού.
Η διμερής συμφωνία για τις αλλαγές στους φόρους και στις δαπάνες που θα μείωνε το έλλειμμα φαίνεται να είναι μακρινή προοπτική.
Και παρά το γεγονός ότι τόσο το Κογκρέσο όσο και η προεδρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, οι διαφωνίες εντός του κόμματος έχουν παρακωλύσει τη νομοθετική ατζέντα τόσο του Κογκρέσου όσο και του αμερικανού προέδρου, όπως φαίνεται και από την αποτυχία να “καταργηθεί και να αντικατασταθεί” ο Νόμος περί Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας (σ.σ.: το “Obamacare”)», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Η Fitch αναφέρει επίσης ότι συνεχίζει να αναμένει κάποια χαλάρωση στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων, αλλά η πιθανότητα έχει μειωθεί από τις αρχές του 2017.
Η ηγεσία του Κογκρέσου στοχεύει να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση μέσω ενός μηχανισμού που επιτρέπει μια απλή πλειοψηφία της Γερουσίας, αλλά υπό τον περιορισμό οι αλλαγές να μην μπορούν να διευρύνουν το έλλειμμα μετά από 10 χρόνια.
Η μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αποδειχθεί πρόκληση, προειδοποιεί η Fitch.
Το τελευταίο ψήφισμα τω Ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό επαναδιατυπώνει τον στόχο της εξάλειψης του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε 10 χρόνια, εν μέρει μέσω κάποιων υποχρεωτικών περικοπών δαπανών.
Ωστόσο, στερείται λεπτομερειών και παίρνει σαν δεδομένο έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,6%, που η Fitch θεωρεί αισιόδοξο μεσοπρόθεσμα (ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το επόμενο έτος, με επιβράδυνση στο 2,2% το 2019).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης