Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στην Κίνα

Eurasia Group: Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στην Κίνα
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα στοχοποιήσουν την Κίνα....ότι καλύπτει την Βόρειο Κορέα
Τι απέμεινε στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αναφέρει σε τίτλο του το CNN που σχολιάζει την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ότι δεν υπήρξαν «προκλητικές πράξεις» από τη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς του Kim Jong Un εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία.
Μετά την εκτόξευση πυραύλων μικρής εμβέλειας το Σαββατοκύριακο, η κίνηση με τον βαλλιστικό πύραυλο αυξάνει την πιθανότητα περισσότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, λένε οι ειδικοί.
"Αυτή η τελευταία πρόκληση θα αυξήσει την πίεση από τις Η.Π.Α. και μεταξύ των συμμάχων να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας γράφει Scott Seaman, διευθυντής του ομίλου Eurasia.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δήλωσε ευχαριστημένος ότι το καθεστώς του Κιμ είχε «επιδείξει συγκράτηση» από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε στις 5 Αυγούστου τον τελευταίο γύρο κυρώσεων.
Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στην δραματική μείωση των εξαγωγών της Βόρειας Κορέας σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, πλήττοντας σημαντικές βιομηχανίες όπως ο άνθρακας, το σιδηρομετάλλευμα.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι τελευταίες κυρώσεις ήταν απίθανο να είναι αρκετές για να καταστήσουν τον Kim να εγκαταλείψει το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Υφάσματα

Η Κίνα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Κορέας, παρέχοντας έναν ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ του καθεστώτος του Kim και της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τελευταίες κυρώσεις στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη απαγορεύσει τρεις από τις πέντε πρώτες κατηγορίες προϊόντων που αγοράζει η Κίνα από την Βόρειο Κορέα.
Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το πόσο αντέχουν οι κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με αναλυτές, ορισμένα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές για τους τομείς αυτούς μειώθηκαν πέρυσι.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση κοντά στα σύνορα Κίνας  και Βόρειας Κορέας υποδεικνύει ότι οι κινεζικές εταιρείες εντείνουν τη χρήση των εργοστασίων της Βόρειας Κορέας για να κάνουν ρούχα που στη συνέχεια χαρακτηρίζονται ως «Made in China» και εξάγονται στο εξωτερικό.
"Αν ήμουν κάποιος κινέζος επιχειρηματίας, δεν θα ήθελα να βάλω περισσότερα χρήματα στη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή", δήλωσε το Peterson Institute.

Πετρέλαιο

Οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας προς την Κίνα σε πετρέλαιο παρέχουν το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ με σημαντική πηγή εισοδήματος
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες κυρώσεις.
Αλλά είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια για το πόσο αργό πετρέλαιο αγοράζει η Κίνα από την Βόρειο Κορέα από τότε που το Πεκίνο σταμάτησε να το συμπεριλαμβάνει στα τελωνειακά δεδομένα πριν από λίγα χρόνια.

Κινεζικές τράπεζες

Οι αμφιβολίες για την προθυμία της Κίνας και της Ρωσίας να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα προκάλεσαν τις αντιδράσεις  των Η.Π.Α.
Η κυβέρνηση Trump έχει ήδη αναλάβει κάποια δράση σε αυτό το μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά κινεζικών και ρωσικών εταιριών την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις υποτιθέμενες βορειοκορεατικές συναλλαγές τους.
Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών εμπόδισε μια κινεζική περιφερειακή τράπεζα που κατηγορείται ότι έχει παράνομους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα να έχει πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Οι κινεζικές τράπεζες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας αυτών των παράνομων δικτύων και η προεδρία Trump θα πρέπει να τις στοχοποιήσει δηλώνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αλλά άλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της Κίνας θέλει να διατηρηθεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας ως στρατηγικό αποθεματικό ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία και να αποφύγουν τη χαοτική κατάρρευση μιας γειτονικής χώρας.
Με την αύξηση της πίεσης στο Πεκίνο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι το Trump θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των Κινέζων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης