Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEPS: Σε κίνδυνο οι χώρες της ευρωζώνης εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται

CEPS: Σε κίνδυνο οι χώρες της ευρωζώνης εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται
Η πρόσφατη αύξηση του ευρώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη
Ένα ευρώ που συνεχίζει να αυξάνεται έναντι του δολαρίου είναι τώρα ο βασικός κίνδυνος για τις εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης που είναι σε φάση ανάκαμψης μετά την κρίση χρέους του 2011.
Αυτό δήλωσε στο CNBC, ο Daniel Gros, διευθυντής του think tank Centre for European Policy Studies (CEPS).
Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν γίνει κάποιες από τις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη αφού έλαβαν βοήθεια από δανειστές για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους μετά την κρίση του 2011.
Ωστόσο, όπως λέει ο Gros, η πρόσφατη αύξηση στο ευρώ θα μπορούσε να θέσει κίνδυνο τις ανακάμψεις.
«Αυτός είναι φυσικά ο βασικός κίνδυνος για αυτές» είπε ο ίδιος.
«Για όσο το ευρώ δεν είναι πάνω από το 1,20 (οι χώρες) αυτές θα μπορούν να συνεχίσουν.
Αλλά εάν υπάρξει υπέρβαση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τότε φυσικά θα έχουν πρόβλημα, διότι με το μεγάλο εξωτερικό τους χρέος δεν έχουν έναν δεύτερο τροχό στις μηχανές τους», δήλωσε ο Gros.
Επισημαίνεται ότι το ευρώ αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου την Τρίτη (29/8/2017) λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ένα ισχυρότερο ευρώ σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την όρεξη των ξένων για ευρωπαϊκά αγαθά και κατά συνέπεια θα βλάψει τις οικονομίες της ΕΕ.
Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία οφείλουν μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της στις εξαγωγές.
Στην Ισπανία μόνο, οι εξαγωγές είναι υψηλότερες από εκείνες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ) μετά το περασμένο έτος (2016), σύμφωνα με τα στοιχεία της TS Lombard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης