Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μην φοβάστε τον γεωπολιτικό κίνδυνο οι αγορές θα τον απορροφήσουν

Deutsche Bank: Μην φοβάστε τον γεωπολιτικό κίνδυνο οι αγορές θα τον απορροφήσουν
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche bank, η τυπική συμπεριφορά του S & P 500 μετά από εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές αναταραχές από τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει ιστορικά αιχμηρές, βραχύβιες πωλήσεις με σχετικά γρήγορα ριμπάουντ.
Μην φοβάστε τον γεωπολιτικό κίνδυνο οι αγορές θα τον απορροφήσουν αποτελεί την θέση της γερμανικής τράπεζας Deutsche bank.
Με βάση την Deutsche bank η πορεία ειδικά της Wall Street και του S&P 500 αποτελεί ιστορικό γεγονός καθώς έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.
Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαθέσει μόνο το τελευταίο διάστημα 2 τρισεκ. δολάρια τα οποία στηρίζουν την παγκόσμια ρευστότητα και επιτρέπουν στις αγορές να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούν γεωπολιτικές εξελίξεις όπως της Βορείου Κορέας.
Με βάση στοιχεία που παραθέτει η Deutsche bank από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά παραδοσιακά, το 3%-5% των πωλήσεων στον S&P 500 σημειώθηκε κατά μέσο όρο σε διάστημα 2-3 μηνών μετά από ένα σημαντικό γεγονός.
Την τρέχουσα περίοδο έχουν παρέλθει 10 μήνες χωρίς καν να κάνει μια διόρθωση ο S&P 500 πάνω από 3% καθιστώντας την τρέχουσα επίδοση ως την 3η καλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, η μοναδική φορά που ένα ράλι στις μετοχές κράτησε περισσότερο χωρίς να υπάρξει πτώση πάνω από 3% ήταν το 1993 (11 μήνες) και το 1995 (1 έτος).
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το 2017 σχεδόν όλες οι μικρές διορθώσεις που συνέβησαν συνδέθηκαν με τις πολιτικές και γεωπολιτικές ανησυχίες και τα γεγονότα στις ΗΠΑ, τις γαλλικές εκλογές, τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ωστόσο, λόγω των σχεδόν 2 τρισεκ. δολαρίων που δόθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες οι διορθώσεις της αγοράς έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ήπιες και απορροφώνται εύκολα από τους επενδυτές.
Υποθέτοντας ότι η αγορά είναι πράγματι έτοιμη για μια διόρθωση, θα είναι αυτή η αρχή κάτι πιο σοβαρό;
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η απάντηση είναι όχι, η Γερμανική τράπεζα, αναμένει ότι τα οικονομικά στοιχεία θα κυριαρχήσουν.
Από οικονομικής απόψεως, η Deutsche bank βλέπει περαιτέρω ανοδική πορεία στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ αναμένει επίσης να διατηρηθεί η αύξηση των κερδών σε διψήφια ποσοστά.
Στο μέτωπο της αγοράς, βλέπει ότι θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς για τις αμερικανικές μετοχές.
Πάντως γενικευμένη διόρθωση δεν αναμένεται.  
Η Deutsche bank επισημαίνει και κάτι άλλο.
Τα σωρευτικά shorts σε μετρητά, ETF και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τοποθέτηση κεφαλαίων με μόχλευση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S & P 500 - είναι πλέον είναι χαμηλότερα από το κατώτατο σημείο του 2007.
Επιπλέον, το ράλι του S & P 500 από την εκλογή του Trump οδήγησε κυρίως σε σημαντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των βραχυπρόθεσμων επενδύσεων ενώ αυξήθηκαν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S & P 500.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche bank, η τυπική συμπεριφορά του S & P 500 μετά από εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές αναταραχές από τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει ιστορικά αιχμηρές, βραχύβιες πωλήσεις με σχετικά γρήγορα ριμπάουντ.
Για παράδειγμα, το εμπάργκο πετρελαίου του 1973, με σαφείς αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, επέδρασε στην οικονομία και στις μετοχές.
Σε αντίθεση με το Βιετνάμ και τους δύο πολέμους του Κόλπου, η δολοφονία του Kennedy υπήρξαν αιχμηρές βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις μετοχές ακολουθούμενες από μακρόχρονες περιόδους ανάκαμψης.
Με άλλα λόγια, από τις σχεδόν 30 μεγάλες εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές διαταραχές μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, η αγορά έφθασε κατά μέσο όρο χρειάστηκε 31 ημέρες  ή ακριβώς ένα μήνα από την έναρξη της πτώσης μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς και μάλιστα μετά η αγορά βρισκόταν υψηλότερα από τα επίπεδα προ της εκδήλωσης γεωπολιτικής κρίσης.
Ένα τελευταίο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί: τα τελευταία χρόνια η διάρκεια της ανάκαμψης ανακόπηκε όχι για μέρες αλλά για μερικές ώρες.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/09/02/db%20rally%20length.jpg

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/09/02/market%20shocks%202017.jpg

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/09/02/2017-09-04%20AGG%20Short%20Int.png

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/09/02/DB%20market%20reaction%20to%20shock.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης