Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Πως το ισχυρό ευρώ διαμορφώνει τα σχέδια της ΕΚΤ για το tapering

Societe Generale: Πως το ισχυρό ευρώ διαμορφώνει τα σχέδια της ΕΚΤ για το tapering
Αύριο (7/9/2017) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ
Το ισχυρό ευρώ έχει αρχίσει να προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην ΕΚΤ και τον Mario Draghi, ο οποίος κάποια στιγμή θα πρέπει να ανακοινώσει τα σχέδια για το tapering.
Ως γνωστόν το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο (2017) και οι ανησυχίες αυξάνονται ότι το ισχυρό ευρώ ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να αποδυναμώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Όσο πιο ακριβό είναι το ευρώ, τόσο πιο ακριβά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές.
Συγχρόνως, επιβραδύνει τον πληθωρισμό καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται φθηνότερα.
«Η μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξηγηθεί γιατί το ευρώ αυξάνεται και για το πώς ο ισολογισμός θα συνεχίσει να αντέχει νομισματικά μέτρα τόνωσης ακόμα και μετά τη μείωση θα μπορούσε να επιτρέψει σταδιακό tapering» επισημαίνεται σε ανάλυση του Anatoli Annenkov της Societe Generale.
Επομένως, «η πρόβλεψη για τον πληθωρισμού για το 2019 είναι κρίσιμη».
Σύμφωνα με τη Societe Generale, «μεταξύ των προβλέψεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 4,2%, υπονοώντας ότι η συνολική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2018 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,2% περίπου στο 1,1%», αναφέρει ο Annenkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης