Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η έλλειψη ομολόγων προς αγορά θα υποχρεώσει τον Draghi να περιορίσει το QE

tags :
Η έλλειψη ομολόγων προς αγορά θα υποχρεώσει τον Draghi να περιορίσει το QE
Η ΕΚΤ ξεμένει από επιλέξιμα ομόλογα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου  της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου στρέφουν πλέον το βλέμμα τους επενδυτές και αναλυτές, μετά το χθεσινό «σήμα» του Mario Draghi για αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
O Draghi βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα όσον αφορά το μέλλον του QE.
Αφενός το ισχυρό ευρώ (στα 1,20 δολ) και ο αδύναμος πληθωρισμός «φρενάρουν» την ΕΚΤ, αφετέρου η κεντρική τράπεζα δεν έχει περιθώρια καθυστέρησης για την έναρξη του tapering.
Ο λόγος είναι απλός.
Η ΕΚΤ ξεμένει από επιλέξιμα ομόλογα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης κινείται με προσοχή και επιφυλακτικότητα, καθώς καλείται να ισορροπήσει σε δύο βάρκες.
Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα και με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, για τους οποίους ο Mario Draghi ανακοίνωσε χθες ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική, απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την άνοδο του ευρώ.
Πιθανότατα, ήθελε να αποφύγει την άμεση προφορική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος ή να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές που θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Άλλωστε στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τη μαζική αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ ευρώ μηνιαίως, τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2017.
Μάλιστα τόνισε ότι αν χρειαστεί το QE θα συνεχιστεί, αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη για tapering.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ στα 60 δισ. από τον Απρίλιο του 2017.
Ωστόσο λόγω της έλλειψης ομολόγων προς ένταξη στο QE, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι  η ΕΚΤ θα περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το 2018.
Σύμφωνα με τον Louis Harreau στρατηγικό αναλυτή για την ΕΚΤ στη Credit Agricole, «η έλλειψη ομολόγων αυξάνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.
Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει το QE ανεξαρτήτως από τις οικονομικές συνθήκες, απλά και μόνο δεν έχει άλλα ομόλογα να αγοράσει».
Οι κανόνες επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αγοράζει το 33% του δημοσίου χρέους κάθε χώρας που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, η κυκλοφορία κυρίως των γερμανικών και πορτογαλικών ομολόγων εξανεμίζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times, η ΕΚΤ εκτιμάται πως κατέχει γερμανικά ομόλογα αξίας 400 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσειτο πλαφόν του 33% τον Φεβρουάριο του 2018.
Ανάλογη είναι η εικόνα με τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά και τα ολλανδικά ομόλογα.
Να σημειωθεί τέλος ότι περιορισμός του QE δεν συνεπάγεται και αύξηση των επιτοκίων, η οποία δεν αναμένεται πριν το 2019, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης