Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Το QE της ΕΚΤ θα επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον έως το 2025

tags :
Oxford Economics: Το QE της ΕΚΤ θα επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον έως το 2025
Η έλλειψη ομολόγων στην αγορά και η υψηλή ρευστότητα ασκεί πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Σε report τους αναφέρουν ότι βασική αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο όγκος των αγορών είτε ομολόγων, είτε μετοχών επηρεάζει πολύ περισσότερο τις αποδόσεις σε σχέση με τη ροή των αγορών.
Παράλληλα, συνεχίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ πιέζουν πτωτικά τις αποδόσεις για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει με τις αγορές της έλλειψη ομολόγων στην αγορά (scarcity) και ο δεύτερος ότι η έξτρα ρευστότητα που συγκεντρώνεται στην αγορά οδηγεί υψηλότερα τη ζήτηση –κάτι που θα συνεχίσει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του QE- κυρίως για ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλή, όπως τα γερμανικά bunds.
Επιπρόσθετα η Oxford Economics, κατόπιν δικών της μετρήσεων, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε κάθε μείωση κατά 20 δισ. ευρώ του μηνιαίου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου θα ενισχύεται 0,2% σε διάστημα πέντε μηνών.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της –μέσω της αθρόας πώλησης ομολόγων- πριν από το 2025, η Oxford Economics καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις των χρεογράφων θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης