Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η μείωση της μετανάστευσης μετά το Brexit θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στη βρετανική οικονομία

Deutsche Bank: Η μείωση της μετανάστευσης μετά το Brexit θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στη βρετανική οικονομία
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο 
Η βρετανική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα «μεγάλο σοκ στην προσφορά εργασίας» καθώς οι ξένοι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Deutsche Bank.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ξένοι εργαζόμενοι, κυρίως εκείνοι από τις χώρες της ΕΕ, έχουν γεμίσει τα κενά στη βρετανική αγορά εργασίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη των εταιρειών.
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι βοήθησαν επίσης στην τόνωση της κατανάλωσης και επομένως της ευρύτερης οικονομίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος Αυγούστου η συνολική καθαρή μετανάστευση ήταν στις αρχές του 2017 κάτω από τις 250.000 για πρώτη φορά μετά το 2014, εικόνα που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στο να σταματήσει η ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό -σύμφωνα με την Deutsche Bank- δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, με στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων εργαζομένων -ειδικά για τις θέσεις «χαμηλής ειδίκευσης»- μειώνεται.
Επιπλέον, «μια σειρά παραγόντων θα επιδεινώσει την επίδραση στην αγορά εργασίας» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Επίσης επισημαίνεται «πρώτον, η μετανάστευση κάλυψε το εγχώριο δημογραφικό πρόβλημα.
Η αύξηση του εργατικού δυναμικού οφείλεται εξ ολοκλήρου στους ξένους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια και αυτοί προσέφεραν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση των θέσεων εργασίας μετά την οικονομική κρίση».

DB UK job growth

Για κάποιους υποστηρικτές του Brexit, το εργασιακό σοκ θα είναι ευπρόσδεκτο, καθώς η μείωση της μετανάστευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς για τους Βρετανούς.
Ωστόσο, αυτό είναι μια λογική πλάνη και απλοποιεί υπερβολικά αυτό που είναι πιθανό να συμβεί, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
«Το γνωστό αφήγημα του Brexit είναι ότι η μείωση της μετανάστευσης θα πρέπει να οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν για εγχώριους εργαζόμενους.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση της καθαρής μετανάστευσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καταστείλει την αύξηση των κερδών, τουλάχιστον για τις βιομηχανίες χαμηλής ειδίκευσης» επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Ωστόσο, αγνοούνται ορισμένες σημαντικές παράμετροι: η πρώτη είναι η σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και μισθών.
Οι μισθοί δεν μπορούν να παρουσιάσουν βιώσιμη αύξηση πέρα από την παραγωγικότητα χωρίς υψηλότερο πληθωρισμό.
Διαφορετικά το κόστος εργασίας των επιχειρήσεων θα αυξηθεί σε βάρος των κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης