Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η βελτίωση της κερδοφορίας για τις ισπανικές τράπεζες συνεχίστηκε το α' 6μηνο 2017

tags :
DBRS: Η βελτίωση της κερδοφορίας για τις ισπανικές τράπεζες συνεχίστηκε το α' 6μηνο 2017
Τα καθαρά κέρδη του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 21% -σε ετήσια βάση- το πρώτο εξάμηνο του έτους 
Οι ισπανικές τράπεζες συνέχισαν την άκρως ικανοποιητική ανάκαμψή τους και το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας την πολυ σημαντική -θετική- επίδραση της εγχώριας οικονομίας, η οποία «βλέπει» φως στο τούνελ της κρίσης.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η πρόοδος στην εξυγίανση των ισολογισμών συνεχίστηκε κατά το α' 6μηνο του 2017, οι προβλέψεις επισφαλών δανείων μειώθηκαν, ενώ η έντονη αύξηση των προμηθειών αντικατοπτρίζει τη διαχείριση που επικεντρώνεται στην αύξηση της διαφοροποίησης των εσόδων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη πίεση από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Θετικά επέδρασε και το καλύτερο κλίμα στην τοπική αγορά ακινήτων.
Επίσης, εκτιμά ο οίκος, η ικανότητα των ισπανικών τραπεζών στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες απαιτήσεις που απορρέουν από το επικείμενο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο («Βασιλεία 3»).
Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών (NPLs) συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, αν και έχει καταγραφεί ήδη μία ελαφρά βελτίωση.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου λοιπόν, δύο μεγάλες τραπεζικές εξαγορές επηρέασαν τα αποτελέσματα του κλάδου: τον Φεβρουάριο του 2017, η CaixaBank ολοκλήρωσε την εξαγορά της πορτογαλικής τράπεζας Banco BPI και τον Ιούνιο του 2017, η Santander απέκτησε την Banco Popular Espanol.
Τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 21% -σε ετήσια βάση- το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Αναλυτικότερα:





ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης