Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου η κρίση με το Κατάρ

tags :
Moody's: Credit Negative για όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου η κρίση με το Κατάρ
Ο οίκος εκτιμά πως Μπαχρέιν και Κατάρ είναι σε λίγο χειρότερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες
Η διπλωματική κρίση μεταξύ των χωρών Περσικού Κόλπου και του Κατάρ είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») όλων των κρατών της περιοχής και όχι μόνο του Κατάρ, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι προκαλείται αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές που θα ακολουθηθούν από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.
Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά πως Μπαχρέιν και Κατάρ είναι σε λίγο χειρότερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες.
Τρεις μήνες μετά την έναρξη της διπλωματικής κρίσης, μετά από τις κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας πως το Κατάρ τροφοδότησε οικονομικά τους τρομοκράτες, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος που απορρέει από τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς.
Ο τρέχον αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα έντονος στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των τραπεζών.
Όπως αναφέρεο ο οίκος, οι εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα του Κατάρ υπολογίζονται στα 30 δισ. δολάρια γοα την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2017.
Η Moody's εκτιμά ότι το Κατάρ χρησιμοποίησε 38,5 δισ. δολάρια (ισοδύναμο με το 23% του ΑΕΠ) για να στηρίξει την οικονομία, δύο πρώτους μήνες των κυρώσεων.
Στις 8 Αυγούστου 2017, ο οίκος μετέβαλε σε αρνητικές (από σταθερές) μετέβαλε τις προοπτικές επαναξιολόγησης για το τραπεζικό σύστημα του Κατάρ, λίγες εβδομάδες αφότου είχε προχωρήσει στην ίδια κίνηση για μεμονωμένες τράπεζες της πετρελαϊκής χώρας, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «Aa3».
Η αύξηση του ΑΕΠ για το Κατάρ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2017, από τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (13,3%) που καταγράφηκαν κατά την περίοδο 2006-2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης