Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ομόλογα 51 τρισ. δολ. απειλούνται από μία απότομη ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές

tags :
BofA: Ομόλογα 51 τρισ. δολ. απειλούνται από μία απότομη ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές
Οι αναλυτές επικαλούνται και την «φούσκα» στην αγορά ακινήτων που δημιούργησε το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού
Τη στιγμή που τπο παγκόσμιο χρέος έχειο φτάσει τα 327 τρισ. δολάρια ως απόρροια του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, -σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του 2016- όταν το ΑΕΠ του συνόλου των χωρών ανέρχεται στο υποπολλαπλάσιο ποσό των 60 τρισ. δολαρίων, οι αναλυτές της Bank of America εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ομόλογα σταθερού εισοδήματος (fixed income), η συνολική αξία των οποίων φτάνει τα 51 τρισ. δολάρια.
Ο όρος fixed income αναφέρεται σε κάθε είδους επένδυση, βάσει της οποίας ο οφειλέτης ή ο εκδότης του χρέους είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί πληρωμές ενός σταθερού ποσού, σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, σε περίπτωση που η χαμηλή μεταβλητότητα που επικρατεί στις αγορές έρθει στο τέλος της, 51 τρισ. χρέους βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς η απόδοση θα αυξηθεί απότομα.




Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να αφυπνίσουν το επενδυτικό κοινό, οι αναλυτές επικαλούνται ταυτόχρονα την «φούσκα» στην αγορά ακινήτων που δημιούργησε το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, με τις τιμές στην αγορά να είναι σε ορισμένες περιοχές υψηλότερες από ότι το 2007, όταν ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλήρη επίγνωση του κινδύνου που παρουσιάζειται από τα παραπάνω, και ειδικά αυτόν που απορρέει από μία ενδεχόμενη απότομη ενίσχυση της μεταβλητότητας, καθώς, όπως τονίζει η BofA, «οι κεντρικές τράπεζες διαμορφώνουν τα επίπεδα μεταβλητότητας», μέσω των προγραμμάτων ποσοστικής χαλάρωσης.
Τα προγράμματα QE ανά τον κόσμο είχαν σαφείς στόχους, τη μείωση της αβεβαιότητας και την εξασθένιση της μεταβλητότητας στις αγορές.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης