Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Το bitcoin είναι μία «φούσκα» - Ιδού ο τρόπος με τον οποίο θα καταρρεύσει

tags :
CNBC: Το bitcoin είναι μία «φούσκα» - Ιδού ο τρόπος με τον οποίο θα καταρρεύσει
Όταν η υπερβολική αισιοδοξία ξεπερνά τις ορθολογικές προβλέψεις, τότε βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους...
Μπορεί το bitcoin να είναι ένα μετασχηματιστικό, βασισμένο στην τεχνολογία, νόμισμα και παράλληλα να χαρακτηρίζεται ως «φούσκα»;
«Ναι», απαντά σε ανάλυσή του το αμερικανικό κανάλι CNBC, μία ημέρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase κ. Jamie Dimon, χαρακτήρισε μία «απάτη» το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, οι πιο καινοτόμες ανακαλύψεις στην τεχνολογία και τα χρηματοπιστωτικά, εν τέλει διογκώνονται σε κερδοσκοπικές «φούσκες», καθώς οι επενδυτές και οι έμποροι υποθέτουν ότι η εγγενής αξία θα ενισχύεται για πάντα.
Η Μανία των Τουλίπων στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1630, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Dimon, είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα της ιστορίας για το πώς οι μετασχηματιστικές τεχνολογίες εισέρχονται σε μια πολύ κερδοσκοπική φάση, οδηγώντας σε μεγάλα κέρδη τους πρώτους επενδυτές και «φορτώνοντας» υψηλό κίνδυνο στους επόμενους.
Άλλο παράδειγμα:
Η εξερεύνηση του Νέου Κόσμου οδήγησε στην καταστροφική «φούσκα της Νότιας Θάλασσας» στη Μεγάλη Βρετανία τον 18ο αιώνα, μαζί με το «Σχέδιο του Μισισιπή» στη Γαλλία περίπου την ίδια εποχή.
Ο Isaac Newton έχασε μια περιουσία στην πρώτη, ενώ η γαλλική κυβέρνηση σχεδόν κατέρρευσε στη δεύτερη περίπτωση.
«Οι χάρτες ήταν αντικείμενο μεγάλης κερδοσκοπίας στην αμερικανική ιστορία.
Έτσι, υπήρχαν ομόλογα και μετοχές σιδηροδρόμων, ηλεκτρικού εξοπλισμού, εταιρειών αυτοκινήτων κλπ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το bitcoin.
Η τιμή ενός bitcoin έχει αυξηθεί υπερβολικά, με ταχύτερο ρυθμό από οποιοδήποτε άλλο κερδοσκοπικό αντικείμενο στην ιστορία της αγοράς.
Ωστόσο, η υιοθέτησή του ως παγκόσμιου νομίσματος είναι ύποπτη, εν μέρει για κανονιστικούς λόγους, και εν μέρει επειδή η δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος από το μηδέν, ιδίως δεδομένων των υποχρεωτικών περιορισμών στη δημιουργία bitcoin, δεν αποτελεί καμιά μέση επίδοση.
Υπήρξαν ελάχιστα τρία αποθεματικά νομίσματα στην ιστορία του Δυτικού Κόσμου: η βρετανική λίρα, το γαλλικό φράγκο και το δολάριο Η.Π.Α..
Σήμερα, το δολάριο αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα όλων των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συναλλαγών παγκοσμίως.
Η ημερήσια αξία των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα ξεπερνά τα 5 τρισ. δολάρια (σσ: στα 70 δισ. η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονιμίσματος), άρα, μέχρι στιγμής, το bitcoin αποτυγχάνει ως νόμισμα.
Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν το bitcoin είναι μία “αποθήκη αξίας”.
Η ημερήσια διακύμανση κυμαίνεται από 5% έως 10%.
Πρόκειται για λογιστική μονάδα, αλλά για ποιον;
Μπορεί να είναι μέσο ανταλλαγής, αλλά προς το παρόν αυτό είναι μόνο για πολύ λίγους χρήστες.
Η μετατρεψιμότητα είναι ύποπτη σε ορισμένα έθνη όπου έχουν απαγορευτεί οι ανταλλαγές bitcoin, δημιουργώντας κάποια σύγχυση.
Επιπλέον, η χρήση των κρυπτονομισμάτων στο "dark web" για μια ευρεία ποικιλία παράνομων δραστηριοτήτων, από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως την εμπορία ναρκωτικών και την πορνεία, αποτελεί ένα μελανό σημείο.
Το bitcoin βρίσκεται σε μια φούσκα.
Το επεισόδιο, για μερικούς, θα τελειώσει άσχημα»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης