Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Ένα ερώτημα αξίας 2,5 τρισ. δολ. και το δίλημμα των Κεντρικών τραπεζών

Deutsche bank: Ένα ερώτημα αξίας 2,5 τρισ. δολ. και το δίλημμα των Κεντρικών τραπεζών
Σύμφωνα με την Deutsche Bank «η Fed πρόκειται να γίνει εξαιρετικά σημαντική για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».
Ένα ερώτημα αξίας 2,5 τρισεκ. δολαρίων έχει υποβάλλει η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank, με επίκεντρο την στρατηγική των κεντρικών τραπεζών καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης έχει ξεκινήσει παγκοσμίως.
Σύντομα η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της μειώνοντας σταδιακά το ποσό των ομολόγων που έχει αγοράσει, μειώνοντας κατά πολύ τον ισολογισμό της.
Ο ισολογισμός της Fed ύψους 4,471 τρισεκ. δολαρίων θα συρρικνωθεί κατά 10 δισεκ. δολάρια το μήνα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ή περίπου το 0,4% των assets που έχουν αγοραστεί. Ενώ η FED θα συρρικνώνεται, κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Bank of Japan (Τράπεζα της Ιαπωνίας) και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να προσθέτουν νέα ρευστότητα ύψους άνω των 400 δισεκ δολαρίων στο ίδιο διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, το τέταρτο τρίμηνο η καθαρή παγκόσμια ρευστότητα θα αυξηθεί μόνο κατά 355 δισεκ. δολάρια, εάν η Yellen η επικεφαλής της FED αρχίσει να «μειώνει» τον Οκτώβριο του 2017.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank «η Fed πρόκειται να γίνει εξαιρετικά σημαντική για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».
Υποθέτοντας ότι όλα πάνε καλά, οι προβλέψεις της Deutsche bank  προβλέπουν την ομαλή πορεία των αγορών, η οποία θα μετουσιωθεί σε ότι τα ονομαστικά βασικά επιτόκια θα είναι σχετικά σταθερά και το δολάριο ελαφρώς ασθενέστερο,  ευνοώντας τις αμερικανικές μετοχές, τις αναδυόμενες αγορές, ορισμένα εμπορεύματα, Eurostoxx, κ.α.
Με βάση την Deutsche Bank υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην πάει καλά το όλο σχέδιο.
Εάν η Fed επιμένει σε περαιτέρω αυξήσεις, καθώς εξομαλύνει την ποσοτική χαλάρωση ή QE, οι αυξημένες πραγματικές τιμές ειδικά στις μετοχές αποτελούν έναν γενικότερο κίνδυνο.
Ακόμη και αν η Fed είναι ανοιχτή σε μια πιο χαλαρή προοπτική επιτοκίων, η πρόκληση από την μείωση του ισολογισμού της FED στον τραπεζικό δανεισμό θα είναι μεγάλη.
Ενώ η μείωση του ισολογισμού της FED αρχικά θα είναι μικρή, θα αυξηθεί σταδιακά, μέχρι τα τέλη του 2018 με μέγιστο ρυθμό 50 δισεκ. δολαρίων το μήνα (30 δισεκ δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 20 δισεκ. δολάρια σε στεγαστικά δάνεια).
Για την Deutsche Bank, μόνο η απλή αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να προκαλέσει ύφεση και να αλλάξει τα σχέδια της FED.
Κατά την Deutsche bank η FED δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια το 2018, όσο μειώνει τον ισολογισμό της.
Εάν αυτό συμβεί κινδυνεύουν οι μετοχές που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Η Κεντρική Τράπεζας του Καναδά και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να αλλάξουν τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Αφού απέδειξαν επανειλημμένα οι κεντρικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους θα μπορούσαν απλώς να επαναπροσδιορίσουν νέο στόχο για τον πληθωρισμό στο 1,5%.
Μια τέτοια λύση θα βοηθούσε μεν αλλά ενέχει ρίσκο να επιδράσει στην πραγματική κατανάλωση.  
Ρεαλιστικά ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο 1% ή χαμηλότερα αντί για το 2%.
Το πρόβλημα εδώ, σύμφωνα με την Deutsche, είναι ότι η Fed δεν έχει ιδέα τι επιπτώσεις θα έχει η δράση της σε έναν παράγοντα που είναι πιο κρίσιμος για την οικονομική ανάπτυξη δηλαδή τον τραπεζικό δανεισμό.
Με βάση την Deutsche bank η μείωση του QE θα έχει κρίσιμη σημασία για τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών.
Όταν η Fed αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της, κάποιος πρέπει να αγοράσει, τα ομόλογα, δάνεια του Δημοσίου και τα στεγαστικά δάνεια.
Υπάρχουν οι τράπεζες και στη συνέχεια υπάρχουν οι μη τραπεζικοί οργανισμοί: αλλοδαπές εταιρίες, νοικοκυριά, αμοιβαία κεφάλαια, συντάξεις κλπ.
Εάν οι τράπεζες δεν αγοράσουν τις αξίες θα υπάρξει αρχικά μια μείωση στην τιμή των περισσότερων τίτλων ενώ και οι καταθέσεις θα υποχωρήσουν.
Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες από την άλλη πλευρά;
Θα μπορούσαν να μειώσουν τα δικά τους μετρητά.
Θα μπορούσαν να μειώσουν τις αξίες τους ή θα μπορούσαν να μειώσουν τα δάνειά τους.
Θα κάνουν πιθανώς λίγο από όλα.
Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις σίγουρα θα αυξηθεί, αλλά δεδομένης της μείωσης των καταθέσεων είναι πιθανό ότι η αύξηση του δανεισμού θα είναι ασθενέστερη.
Στην ιδανική περίπτωση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις κινητές αξίες που η Fed δεν θέλει να διαθέτει.
Με τα μετρητά οι τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερες αξίες.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης