Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα ξεκινήσει από τη Wall Street… αλλά από τη Silicon Valley

tags :
Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα ξεκινήσει από τη Wall Street… αλλά από τη Silicon Valley
Από το 2007, ένα τεράστιο κύμα καινοτομιών έχει ξεπεράσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία οικονομική κρίση και μερικοί έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν ότι η επόμενη είναι κοντά.
Αλλά όταν έρθει, θα έχει πιθανώς τις ρίζες της στη Silicon Valley, όχι στη Wall Street.
Ο κόσμος της οικονομίας μοιάζει πολύ διαφορετικός σήμερα από ότι πριν από 10 χρόνια.
Το 2007, η μεγαλύτερη ανησυχία εκφραζόταν με το μότο « too big to fail ».
Οι τράπεζες της Wall Street είχαν φτάσει σε τέτοια εκπληκτικά μεγέθη και είχαν γίνει τόσο απαραίτητες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε καμία λογική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να τις αφήσει να αποτύχουν.
Έχοντας επίγνωση του προστατευόμενου καθεστώτος τους, οι τράπεζες έπαιρναν εξαιρετικά  επικίνδυνα στοιχήματα στις αγορές κατοικιών και εφηύραν ολοένα και πιο πολύπλοκα παράγωγα.
Το αποτέλεσμα ήταν η χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση.
Κατά τα έτη από το 2007, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του υπερβολικά μεγάλου-προς-αποτυχία διλήμματος.
Οι τράπεζες αξιοποιούνται καλύτερα από ποτέ.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν τακτικά stress tests  στις μεγάλες τράπεζες.
Και αυστηρότερες νομοθεσίες, επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες στα συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αλλά ενώ οι μεταρρυθμίσεις αυτές κατάφεραν να μειώσουν τους κινδύνους που προκάλεσαν την τελευταία κρίση, αγνόησαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδείνωσαν τους αναδυόμενους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν την επόμενη.
Από το 2007, ένα τεράστιο κύμα καινοτομιών έχει ξεπεράσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή της χρηματοδότησης.
Οι νεοφυείς εταιρείες robo-adviser όπως η Betterment και η Wealthfront, παρέχουν οικονομικές συμβουλές βάσει αλγοριθμικών υπολογισμών, με λίγα ή και καθόλου ανθρώπινα δεδομένα.
Εταιρείες δημιούργησαν νέους τρόπους για επιχειρήσεις και ιδιώτες να αντλήσουν χρήματα από διασκορπισμένα δίκτυα ξεχωριστών οντοτήτων.
Τα νέα εικονικά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum άλλαξαν ριζικά την κατανόησή μας για το πώς μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τα χρήματα.
Αυτές οι αγορές χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (ή "fintech"), είναι γεμάτες από μικρές νεοφυείς εταιρείες, το ακριβώς αντίθετο από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street που έχουν για τόσο καιρό κυριαρχίσει στη χρηματοδότηση.
Και έχουν φέρει μεγάλα οφέλη για τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη μείωση του κόστους των συναλλαγών, η Fintech έχει αλλάξει τα δεδομένα , καθιστώντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.
Έχει επίσης διευρύνει την πρόσβαση σε κεφάλαια σε νέες και ανεπαρκείς ομάδες, καθιστώντας τη χρηματοδότηση πιο δημοκρατική από ποτέ.
Αλλά οι επαναστάσεις συχνά καταλήγουν σε καταστροφή.
Και η επανάσταση της Fintech έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ώριμο για αστάθεια και ανταραχή.
Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους.
Πρώτον, οι εταιρείες fintech είναι πιο ευάλωτες σε ταχείες, αντίξοες κρίσεις από τις τυπικές τράπεζες της Wall Street.
Επειδή είναι μικρές και μη διαδεδομένες, μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν όταν χτυπήσουν ένα χτύπημα στην αγορά.
Για παράγειγμα η ιαπωνική Mt. Gox, το μεγαλύτερο ανταλακτήριο  Bitcoin παγκοσμίως, έως ότου μια φαινομενική παραβίαση της ασφάλειας την κατέστρεψε το 2014, προκαλώντας ζημίες που θα ανέρχονταν σε πάνω από 2,93 δισ. ευρώ στις σημερινές τιμές.
Δεύτερον, οι εταιρείες fintech είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούνται από τις συμβατικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Επειδή βασίζονται σε περίπλοκους αλγόριθμους υπολογιστών, για πολλές από τις βασικές λειτουργίες τους, είναι δύσκολο για τους ξένους να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα των κινδύνων και των ανταμοιβών.
Και επειδή πολλές από τις τεχνολογίες τους είναι τόσο καινούργιες και καινοτόμες, ενδέχεται να μην καλύπτονται από παλαιές και ξεπερασμένες ρυθμιστικές δομές.
Ο πρόσφατος πολλαπλασιασμός των "αρχικών προσφορών νομισμάτων", για παράδειγμα, έχει αφήσει τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να ψάχνουν πώς να ανταποκριθούν.
Τρίτον, η Fintech δεν έχει αναπτύξει το σύνολο των άγραφων κανόνων και προσδοκιών, που καθοδηγούν τα πιο παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το 2008, όταν η Lehman Brothers έφτασε στο χείλος της πτώχευσης, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να αποτρέψουν τον περαιτέρω πανικό.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στον κόσμο της τεχνολογίας.
Ο κλάδος είναι τόσο νέος, και οι παίκτες τόσο διαφορετικοί, ώστε οι εταιρείες έχουν ελάχιστα κίνητρα να συνεργαστούν για το ευρύτερο καλό.
Αντ 'αυτού, δίνουν προτεραιότητα στην επιθετική ανάπτυξη και την απερίσκεπτη συμπεριφορά.
Έτσι τι μπορεί να κάνει ασφαλέστερο τη Fintech;
Οι κυβερνήσεις επιχειρηματιών στο Αμπού Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη εισήγαγαν νέους "κανόνες", όπου οι εταιρείες fintech μπορούν να συνεργαστούν με τους ρυθμιστικούς φορείς ,για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευρωστία των επιχειρήσεων τους.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Λονδίνου έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα.
Αυτά τα είδη μέτρων δίνουν μία αρκετά αισιόδοξη νότα.
Αλλά πιο σημαντικό από το πώς αντιμετωπίζουμε τη Fintech είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να την αντιμετωπίσουμε.
Η Wall Street δεν είναι πλέον το μέλλον της οικονομίας.
Η Silicon Valley είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης