Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνο για επενδυτές που έχουν... γερό στομάχι

tags :
Eurobank Equities: Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνο για επενδυτές που έχουν... γερό στομάχι
Πως να κινηθούν οι traders ενόψει της τρίτης αξιολόγησης
Η ελληνική κεφαλαιαγορά δείχνει να είναι εξοικειωμένη με την αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις διαπραγματεύσεις των αξιολογήσεων, αλλά το τέλος του προγράμματος είναι η κρίσιμη στιγμή που θα απαιτήσει πρόσβαση της χώρας στην αγορά.
Αυτό διαπιστώνει η Eurobank Equities στη σημερινή 19/9/2017 έκτακτη ανάλυσή της για το πως θα πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης του προγράμματος (GREEK EQUITY STRATEGY | Investing through “Reviews”).
Κοιτάζοντας πού βρισκόμασταν πέρυσι σε σχέση με το πού βρισκόμαστε τώρα, η κατάσταση εμφανίζει μια σειρά από ομοιότητες και μια σημαντική αντίθεση.
Οι ομοιότητες είναι στο γεγονός ότι κλείνουμε το 3ο τρίμηνο του έτους και κατευθυνόμαστε στο τελευταίο, με μια άλλη αξιολόγηση να ξεκινά, ενώ δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με την προηγούμενη.
Καθώς οι διεργασίες εξελίσσονται, όπως και πέρυσι, η πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να επηρεάζει τους επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Η αντίθεση όμως είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια τροχιά ανάκαμψης και η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια "καθαρή έξοδο" στις αγορές με το τέλος του προγράμματος σε ένα έτος.
Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, μια έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα είναι ο καταλύτης για την ομαλοποίηση των προοπτικών της χώρας, καθώς θα μειώνονται οι κίνδυνοι.
Εάν η διαδικασία αποδειχθεί ότι δεν είναι προχωράει καλά, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι η αγορά θα επικεντρωθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα και που ξεπερνούν τον "θόρυβο" της αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας έγκειται στην ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου να αυξηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα προς την επενδυτική κοινότητα και να εδραιωθεί ένα πιο σταθερό ιστορικό, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όταν επιδιώκεται η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά.
Σε 7 χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 9 αξιολογήσεις, όπως και η Κύπρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος της, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν συμπληρώσει 12 και 11 αντίστοιχα.
Άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν από την επιτυχημένη πορεία της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να εδραιωθούν με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η εμπιστοσύνη (ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης) και οι σχετικές εκταμιεύσεις κεφαλαίων θα δημιουργήσουν μια σταδιακή επανένταξη στην αγορά και τελικά θα επιδιώξουν την έξοδο από το ισχύον πρόγραμμα.
Η εμπειρία του παρελθόντος δεν υποστηρίζει το παραπάνω, ρεαλιστικά, καθώς η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι οι αξιολογήσεις δεν είναι ποτέ "καθαρές", λόγω του ότι υπάρχει συνηθισμένη ασυμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (κυρίως ΔΝΤ), με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται η διαδικασία.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Eurobank Equities βλέπει δύο ρεαλιστικές επιλογές.
Είτε να ολοκληρωθεί πλήρως η τρίτη αξιολόγηση έτσι ώστε να μπορεί να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην αγορά ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση οδηγώντας σε μακροχρόνιες διαδικασίες το νέο έτος, οπότε θα χρειαστεί να διατυπωθεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Μάλιστα, η Eurobank Equities, εξετάζοντας τον αντίκτυπο της δύναμης του ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, αξιολογεί και τους πιθανούς νικητές και ηττημένους.
Υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εταιρειών που παράγουν έσοδα που σχετίζονται με το δολάριο (π.χ. Intralot, FFG, Titan, διυλιστήρια) και, συνεπώς, αντιμετωπίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η αντιστοίχιση εσόδων / κόστους (π.χ. FFG, Titan, Intralot) ή η αντιστάθμιση (π.χ. CCH, Aegean) περιορίζει τις συναλλακτικές επιπτώσεις στα κέρδη.
Σε άλλες περιπτώσεις, η αναντιστοιχία των εσόδων και των δαπανών υποδηλώνει θετικό αντίκτυπο από τη δύναμη του ευρώ, δεδομένης της σημαντικής βάσης κόστους που σχετίζεται με το δολάριο (π.χ. λιανεμπόριο, Aegean Airlines κ.λπ.).
Αντιθέτως, τα διυλιστήρια απολαμβάνουν έσοδα με βάση το δολάριο ΗΠΑ (COGS), αλλά τα λειτουργικά έξοδα είναι σε ευρώ.

Επενδύοντας μέσω των "αξιολογήσεων"

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η αγορά έχει μάθει να ζει σε ένα ανασφαλές περιβάλλον, εστιάζοντας ολοένα και περισσότερο σε μεμονωμένους τίτλους που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα και ξεπερνούν τον "θόρυβο" της εφαρμογής του προγράμματος.
Από την άποψη αυτή, η Eurobank Equities εστιάζει σε κορυφαίους τίτλους που είναι μετοχές που επωφελούνται από την ανάκαμψη (π.χ. Jumbo) ή πρόκειται να επωφεληθούν από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).
Επιπλέον, στις τράπεζες η Eurobank Equities παραμένει θετική, αν και απαιτείται οι επενδυτές να είναι "ανθεκτικοί" στη μεταβλητότητα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν μερικά σημαντικά ορόσημα που σχετίζονται με το πλαίσιο αντιμετώπισης των NPLs.
Από τον τομέα η Eurobank Equities προτιμά την Εθνική Τράπεζα, λόγω του πιο σταθερού θεμελιώδους πλαισίου, της υψηλότερης κάλυψης NPE, της χρηματοδότησης και της κεφαλαιακής της θέσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης