Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση

tags :
Deutsche Bank: Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση
Τι εκτιμούν σε εκτενή ανάλυσή τους οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας
Η διακοπή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, προβλήματα σε Κίνα και Ιταλία, ενίσχυση των ανισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο και αύξηση του λαϊκισμού.
Αυτές είναι ορισμένες «πηγές» που μπορούν να προκαλέσουν την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αναφέρει έκθεση της Deutsche Bank.
Στην έκθεση, οι στρατηγικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Jim Reid, Nick Burns, Sukanto Chanda και Craig Nicol προειδοποιούν ότι υπάρχει «αυξημένος αριθμός τμημάτων του παγκόσμιο χρηματοοικονομικού συστήματος που βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα».


Σε αυτά τα «τμήματα» συγκαταλέγονται «οι αποτιμήσεις στοιχείων ενεργητικού, τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, το χρέος, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των λαϊκιστών ανά την υφήλιο».



Πάντως οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank υποστηρίζουν ότι οι απόψεις που εκφράζουν αποτελούν προβλέψεις και όχι βεβαιότητες και ότι βασικός τους στόχος είναι το να δείξουν τα «αδύναμα σημεία» παγκόσμιας οικονομίας και αγορών.



Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας φοβούνται περισσότερο τα ακόλουθα:

Κεντρικές Τράπεζες: Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, Fed, BoE) ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μείωση των ισολογισμών τους και να περιορίσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν. Πρόκειται για «ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Η ιστορία έχει διδάξει ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψιν τα υψηλά επίπεδα αποτίμησης».
Παράλληλα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να ανακαλύψουν ξαφνικά ότι δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση την ώρα που γεννιέται, με δεδομένα και τα υψηλά επίπεδα χρέους αρκετών χωρών.



Ιταλία: Οι αναλυτές της DB εκτιμούν ότι η Ιταλία μπορεί να δημιουργήσει νέα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.
«Μία χώρα κοντά σε εκλογική διαδικασία και με υψηλό επίπεδο στήριξης σε λαϊκίστικα κόμματα, με μία οικονομία που υπό-αποδίδει, υψηλό χρέος και εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποτελέσει αιτία της επόμενης κρίσης».



Κίνα:
Αν και η κινεζική οικονομία έχει, μέχρι στιγμής, αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης από «οικονομία της μεταποίησης σε οικονομία της κατανάλωσης».



Διεθνείς ανισορροπίες: Η ύπαρξη ανισορροπιών στο παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να μην ληφθεί υπ’ όψιν. Παράλληλα υπάρχουν ανισορροπίες που προέρχονται από το διεθνές εμπόριο, με ορισμένες χώρες να έχουν εντυπωσιακά εμπορικά πλεονάσματα και άλλες εντυπωσιακά εμπορικά ελλείμματα.



Λαϊκισμός: Ο λαϊκισμός έχει εξαπλωθεί στην υφήλιο. Απόδειξη η εκλογή Donald Trump στις ΗΠΑ, η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και το υψηλό ποσοστό του Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
«Αν και η ενίσχυση του λαϊκισμού δεν έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές, η αβεβαιότητα παραμένει», σημειώνεται στην έκθεση.



Υψηλές αποτιμήσεις: Οι αποτιμήσεις των μετοχών συνεχώς ενισχύονται και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εάν υπάρξει διάθεση –κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή- διόρθωσης τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης.



Ιαπωνία: Πάρα τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση της χώρας, η Ιαπωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικό και δημογραφικό πρόβλημα.
Χαμηλός πληθωρισμός, πεισματικά υψηλό έλλειμμα προϋπολογισμού, υψηλότατο χρέος και ένας πληθυσμός που γερνά είναι σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση την Ιαπωνία και ακολούθως την υφήλιο.



Brexit: Παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη στο αρχικό τους στάδιο και το Brexit αποτελεί «ένα περίπλοκο ζήτημα», όλα θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η νέα σχέση Βρετανίας και ΕΕ.
«Εάν κάτι πάει στραβά, τότε η κρίση θα καταφθάσει», προειδοποιούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.



Ρευστότητα των αγορών: Πιθανή μείωση της ρευστότητας των αγορών – αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι εμφανές ένα τέτοιο ενδεχόμενο- αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης