Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Βελτιώνονται οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως, με «χείρα βοηθείας» από τις κεντρικές τράπεζες

tags :
Fitch: Βελτιώνονται οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως, με «χείρα βοηθείας» από τις κεντρικές τράπεζες
Θετικά επιδρούν και τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζουν οι περισσότερες εκ των χωρών
Η βελτίωση των βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας -τόσε σε εταιρικό όσο και σε κρατικό επίπεδο- συνεχίζεται και το τρέχον έτος, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικότατο ρόλο παίζει η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Θετικά, επίσης, επιδρούν τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζουν οι περισσότερες εκ των χωρών.
Βέβαια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η τάση θα αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά όταν οι κεντρικές τράπεζες εξομαλύνουν τη νομισματική τους πολιτική, αλλά και όταν κορυφωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, το 2018.
Η απόσυρση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αποτελέσει πρόκληση τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τις τράπεζες, ειδικά σε χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Μάλιστα, ορισμένες αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και «φούσκες» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται με υπερτιμημένη αγορά ακινήτων όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι σκανδιναβικές χώρες.



Οι μακροπροληπτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων απαιτήσεων για την αναδοχή υποθηκών, αλλά και των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων, θα μπορούσαν να μετριάσουν τις πιστωτικές επιπτώσεις, αναφέρει ο οίκος.
Έτεροι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας είναι η πολιτική αβεβαιότητα στις Η.Π.Α., καθώς και η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά στη Λατινική Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία.
«Αν και τα προβλήματα στους εταιρικούς και τραπεζικούς τομείς της Λατινικής Αμερικής χαλαρώνουν βαθμιαία, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά εξακολουθούν να εμπεριέχουν κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης