Αναλύσεις – Εκθέσεις

Council of Foreign Relations: Τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να αποδίδουν για όλη την ευρωζώνη

Council of Foreign Relations: Τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να αποδίδουν για όλη την ευρωζώνη
«Η υγεία των τραπεζών της ευρωζώνης παραμένει σε γενικές γραμμές φτωχή»
Ένα απλό σημάδι ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πιο γερές βάσεις είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει ξανά.
Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυση του ο οικονομολόγος Benn Steil από το Council of Foreign Relations στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει το 2013, όταν η Ευρώπη τρίκλιζε λόγω των πρόσφατων κρίσεων χρέους, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν αντικατοπτριζόταν στις επιτόκια δανεισμού στον Νότο.
Ελλάδα και Πορτογαλία ήταν στα πρόθυρα αποπληθωρισμού, αλλά η μετάδοση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιχειρηματικά δάνεια στις χώρες αυτές είχε σχεδόν αποσυντεθεί.
Η σχέση τελικά έχει αποκατασταθεί κάτι που ίσως τελικά είναι «το ισχυρότερο σημάδι» ότι η κρίση έχει τελειώσει.
Στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ των επιτοκίων της ΕΚΤ και εκείνου που χρεώνουν οι τράπεζες για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, είναι μεσοσταθμικά, «πολύ πιο ισχυρή στην περιφέρεια απ' ό,τι στον πυρήνα», γράφει ο ίδιος.
Το κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τον Steil, ήταν το καλοκαίρι του 2014, όταν η ΕΚΤ δεν μείωσε απλώς τα επιτόκια καταθέσεων κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, αλλά εισήγαγε και φτηνά μακροπρόθεσμα δάνεια σε τράπεζες, τα γνωστά TLTRO.
Η απορρόφηση φτηνών μετρητών από τις ιταλικές, τις ισπανικές, τις γαλλικές και τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έφθασε περισσότερο από το 80% του συνολικού ποσού, βοηθώντας τες να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες δανεισμού στις επιχειρήσεις σημαντικά περισσότερο από τις τράπεζες στον πυρήνα.
«Η υγεία των τραπεζών της ευρωζώνης παραμένει σε γενικές γραμμές φτωχή», σύμφωνα με τον Steil.
Ωστόσο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι το γεγονός ότι η πολιτική της ΕΚΤ επηρεάζει και πάλι τα επιτόκια δανεισμού «σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία προς μια βιώσιμη ανάκαμψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης