Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ο λαϊκισμός έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

tags :
Deutsche Bank: Ο λαϊκισμός έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο κύριος λόγος είναι οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν ορισμένες υπερχεωμένες χώρες...
Το -πιο επίκαιρο από ποτέ- πολιτικό πρόβλημα του λαϊκισμού έχει λάβει πλέον γιγαντιαίες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ψηφίζουν κόμματα που τάζουν «αέρα» και υποσχέσεις που στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον «δείκτη λαϊκισμού» (λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά των λαϊκιστικών κομμάτων στις εκλογές κλπ) της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, το επίπεδο του λαϊκισμού παγκοσμίως έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα (πάνω από 80%) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά δηλαδή τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Ο κύριος λόγος για την τρομακτική άνοδο του λαϊκισμού είναι οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν ορισμένες υπερχεωμένες χώρες, οι οποίες πολιτικές οδήγησαν σε φτωχοποίηση ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εκτοξεύοντας τις ανισότητες στο ζενίθ.
Ουκ ολίγα ξένα μέσα ενημέρωσης και αηιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει «λαϊκιστική» και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του έτους σε Γαλλία και Ολλανδία, οι χαρακτηριζόμενοι ως λαϊκιστές -οι Marine Le Pen και Geert Wildrs- δεν επικράτησαν εν τέλει.
Αναλυτικότερα, η πορεία του δείκτη λαϊκισμού:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης