Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η DBRS υποβαθμίζει σε «ΑΑ (low)» την αμερικανική Wells Fargo, με σταθερό trend

tags :
Η DBRS υποβαθμίζει σε «ΑΑ (low)» την αμερικανική Wells Fargo, με σταθερό trend
Οι τρεις αμερικανική οίκοι αξιολόγησης -S&P, Moody's και Fitch- έχουν μεταβάλει σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της Wells Fargo ήρθε τελικά από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, ο οποίος μετέβαλε τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας λιανικής σε «ΑΑ (low)», από «ΑΑ», ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε σταθερές (από αρνητικές) τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης -S&P, Moody's και Fitch- έχουν μεταβάλει σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση.
Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την προκύπτουσα ζημιά που προκαλείται στη φήμη της τράπεζας, από τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις πρακτικές πωλήσεων της.
Καθώς η Wells εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα έξοδα έχουν αυξηθεί και η ενίσχυση των εσόδων σε ορισμένες περιοχές είναι μέτρια.
Επιπλεόν, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή αυξημένο κανονιστικό έλεγχο και πρόσθετες έρευνες.
Βέβαια, η πελατειακή βάση παραμένει σταθερή και η τράπεζα εξακολουθεί να ενισχύει την αναδιάρθρωση της διοίκησης, τους επιχειρησιακούς ελέγχους και την εταιρική διακυβέρνηση.
H Wells Fargo υπολογίζει στα 3,5 εκατομμύρια τους λογαριασμούς που άνοιξαν τα στελέχη της χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών, -με απώτερο σκοπό τη λήψη μπόνους- όταν η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 2,1 εκατομμύρια.
Η αύξηση του αριθμού οφείλεται στο ότι ελέγχθηκαν τα στοιχεία από το 2009-2010, όταν αρχικά είχαν ληφθεί υπόψη αυτά της περιόδου 2011-2015.
Η τράπεζα θα πληρώσει συνολικά 6,1 εκατ. δολάρια στους πελάτες της για τους μη εξουσιοδοτημένους λογαριασμούς, από 3,3 εκατ. προηγουμένως, ενώ υποσχέθηκε επίσης να πληρώσει 910.000 δολάρια για 528.000 δυνητικά ακατάλληλες εγγραφές πληρωμών.
Επιπλέον, προχώρησε σε διακανονισμό 142 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ιούλιο 2017.
Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 5,81 δισ. δολ. (1,07 δολ. ανά μετοχή) έναντι 5,56 δισ. δολ. (1,01 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αυξημένη κατά 4,5%.
Παράλληλα, τα έσοδα σημείωσαν ελαφριά άνοδο, στα 22,17 δισ. δολ. χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, στα 22,47 δισ. δολ.
Παρά τον συνολικό αντίκτυπο που είχε το σκάνδαλο, τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές αναμένουν σημάδια ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με την ίδια την Wells Fargo να τονίζει ότι ενεδεχομένως να χρειαστεί χρόνο ώστε να το επιτύχει.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο, η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετε περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. δολ. έως τα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης