Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις καναδικές τράπεζες

tags :
Η Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις καναδικές τράπεζες
Ωστόσο,  οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την οικονομική και θεσμική ισχύ της βορειοαμερικανικής χώρας
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's διατήρησε -έπειτα από επαναξιολόγηση- τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για το τραπεζικό σύστημα του Καναδά, καθώς αναμένει υποβαθμίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα μερικών εκ των μεγαλύτερων δανειστών της χώρας, όταν ολοκληρωθεί το προτεινόμενο -από την κυβέρνηση του Juston Trudeau- bail-in (διάσωση με ιδιωτικά κεφάλαια) σε ορισμένες εξ΄αυτών.
Η Moody's αναμένει ένα πιο δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον για τις καναδικές τράπεζες το επόμενο 12μηνο-24μηνο, το οποίο θα μπορούσε να διαβρώσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και να αυξήσει την ευαισθησία τους σε εξωτερικούς «κραδασμούς», ιδίως λόγω του υψηλού και αυξανόμενου επιπέδου του χρέους/ΑΕΠ του εγχώριου ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, διευκρινίζεται, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την οικονομική και θεσμική ισχύ της βορειοαμερικανικής χώρας.
Μια βασική ευπάθεια στις καναδικές τράπεζες είναι το χρέος ενυπόθηκων δανείων, το οποίο διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, ενώ ο δείκτης τιμών κατοικιών σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, αυξήθηκε κατά 25% κατά την ίδια περίοδο.
Βέβαια, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ χαμηλό.
Η Moody's αναμένει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) για τις μεγαλύτερες επτά τράπεζες του Καναδά να ανέλθει -κατά μέσο όρο- σε 11%, το τέλος Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης