Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Τα επιτόκια δε βρέθηκαν ποτέ στην ιστορία σε χαμηλότερο επίπεδο

tags :
BofA: Τα επιτόκια δε βρέθηκαν ποτέ στην ιστορία σε χαμηλότερο επίπεδο
Το μέσο βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο περίπου 2%, ενώ το επιτόκιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μετά βίας ξεπερνά το 0%!
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Η.Π.Α. διατήρησε νωρίτερα σήμερα (20 Σεπτεμβρίου 2017) αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρους 1%-1,25%, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις των οικονομολόγων, μη συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική.
Βέβαια, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο Οκτώβριο ξεκινά η μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 4,5 τρισ. δολάρια.
Η Fed θα προχωρά σε μείωση του ισολογισμού της κατά 10 δισ. δολάρια μηνιαίως.
Το τρέχον επίπεδο επιτοκίων ωστόσο, αν και αυξημένο τέσσερις φορές (από 25 μονάδες βάσης εκάστως) από τον Δεκέμβριο του 2015, παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
Βέβαια, το καθεστώς πολύ χαμηλών (ή ακόμη και αρνητικών) επιτοκίων αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, και, παρά την προσπάθεια ορισμένων κεντρικών τραπεζών να συρρικνώσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (όπως η Ε.Κ.Τ.), τα επιτόκια -τόσο βραχυπρόθεσμα όσο καιο μακροπρόθεσμα- βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της καταγεγραμμένης ιστορίας των 5.000 ετών, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της Bank of America.
Όπως φαίνεται και παρακάτω, το μέσο βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο περίπου 2%, ενώ το επιτόκιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μετά βίας ξεπερνά το 0%!
Τη χαλαρή νομισματική πολιτική «οδηγούν» οι Ε.Κ.Τ. και Τράπεζα της Ιαπωνίας...

screen shot 2015 09 18 at 10.12.09 am


Η «ιστορία των επιτοκίων»:

Interest rates since the beginning of civilization
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης