Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση

Deutsche Bank: Το Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση
Το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit δεν πρέπει να αποκλειστεί
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το Brexit να είναι ο καταλύτης για την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της Deutsche Bank.
Η έρευνα εξέτασε events και θέματα που θα μπορούσαν πυροδοτήσουν μια κρίση, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της υπερβολικά χαλαρής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας -που έχει χαρακτηρίσει τα μετα-κρίσης χρόνια, μια κρίση στην Κίνα- της κρίσης στην Κίνα και θέματα στο ιταλικό πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα μπορούσε να βλάψει την ευρύτερη ΕΕ.
Αν και δεν είναι πιθανό ότι το Brexit θα πάει τόσο στραβά που να πυροδοτήσει νέα κρίση, ο Jim Reid και η ομάδα του είπαν ότι ούτε και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πιθανός, ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο αυτών σεναρίων.
«Βάσει ιστορίας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο συμβιβασμός είναι πάντα το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όταν υπάρχουν τέτοιες διαφορές και όπου υπάρχει η πιθανότητα αλληλοεξασφαλισμένης καταστροφής.
Το ακραίο παράδειγμα είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όταν κανείς δεν περίμενε πραγματικά πόλεμο, εβδομάδες και μήνες πριν από την άφιξή του
Πόσο λάθος ήταν αυτή η εκτίμηση.
Έτσι αξίζει να σημειώσουμε ότι το Brexit μπορεί να πάει στραβά και να δημιουργήσει χρηματοπιστωτική κρίση» αναφέρεται στην ανάλυση της γερμανικής τράπεζας.
Οι επενδυτές περιμένουν την επίτευξη συμφωνίας - όπως ακριβώς σχεδόν αυτές στη Βρετανία πίστευαν ότι το Brexit δεν θα συμβεί καθόλου.
Σύμφωνα με τον Reid υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν εντελώς.
«Η πραγματική χρηματοπιστωτική κρίση θα συμβεί σε περίπτωση ''σκληρού Brexit'' με τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ να καταρρέουν.
Αυτό δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ αλλά θα έχει και γεωπολιτικές
Το Brexit έχει ''εισάγει'' ένα μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπη και πιθανότατα τη γεωπολιτική και την ασφάλεια της περιοχής.
Γι' αυτό και πρέπει να έχουμε αυτό το ενδεχόμενο στο νου μας» επισημαίνεται στην ανάλυση της γερμανικής τράπεζας.
«Αν και οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι όλα θα έτοιμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη χειρότερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση τόσο των εταιρειών όσο και των τραπεζών αλλά και στη ρευστότητα της αγοράς» αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης